Kan ha inspirerats av Virginia Tech

Av: Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Professor: Det finns många likheter

Foto: AP/NBC

32 elever dödades när eleven Cho Seung-Hui öppnade eld på Virginia Tech i våras.

I dag sköts minst fem till döds på en skola i Finland av en 18-årig elev.

– Jag är övertygad om att Virgina Tech har stärkt hans fantasier om att göra det här, säger Sven Å Christianson, professor i psykologi vid Stockholms universitet.

Foto: MATS STRAND
– Jag är helt övertygad om att Virginia Tech har stärkt hans fantasier, säger Sven Å Christianson.

Efter massakern i USA i våras varnade Christianson för att något liknande kunde hända i Sverige. Nu drabbades grannlandet Finland.

– Det är väl egentligen bara en slump att det skett i Finland. Det hade lika gärna kunnat hända här, säger han till aftonbladet.se.

Händelsen vid Virginia Tech kan ha fungerat som en utlösande inspirationskälla för 18-åringen i finska Tusby.

– Det här är ingenting som sker över en dag. Men ofta är det något som händer som fördjupat eller förstärkt känslan av utanförskap. Jag är helt övertygad om att Virginia Tech har stärkt hans fantasier, säger Sven Å Christianson.

Flera likheter

Likheterna mellan dåden är flera. Precis som Cho Seung-Hui verkar det som om 18-åringen i Finland skrev om övertygelsen och hatet som ledde fram till dagens tragedi. I båda fallen ska gärningsmännen ha spelat in filmer på sig själva där de poserade med sina vapen.

– Det här är ett sätt för dem att motverka bilden av pojken som är utanför. De blåser upp sig själva för att motverka sin egen dåliga självbild. När de går in i den sista striden vill de inte att det ska finnas några oklarheter. Det blir en världsomspännande nyhet, de får berömmelse och den bekräftelse de har sökt hela tiden.

Alla har ansvar

En narcisstisk personlighetsstörning, svårt utanförskap och relationsstörningar kan ligga bakom det drastiska agerandet, säger Lars Å Christianson.

Bara människor i personens närhet kan hindra att det händer.

– Det är viktigt att vi ser personer runt omkring oss som far illa och hamnar utanför. Det är personerna som drar sig undan som kan vara de riktigt farliga. Vi har var och en ett ansvar. Det gäller inte minst skolpersonal.

Publicerad: