Polisen jagar vittnen till rånen

Foto: Bilder från bankens övervakningskamera visar rånaren slå till i Svenljunga.
NYHETER

Polisen spanar efter den man som rånade två banker i Svenljunga i förra veckan. Samme gärningsman misstänks även ligga bakom två bankrån i Lilla Edet och på Hisingen. Mitsubishibilar är den röda tråden.

Foto: Här skedde rånen i Svenljunga.

Inom loppet av två månader kan den okände gärningsmannen ha rånat fyra banker i Västsverige. 

– Det första som gör att vi misstänker att det kan vara samma person är att det finns Mitsubishibilar inblandade i alla de här rånen, säger Göran Arvidsson, kommissarie vid länskriminalen i Borås.

Tvingades in på banken

Det första rånet var mot en bank på Wieselgrensplatsen i början av augusti. Rånaren tog då bilnycklarna från en kvinna och tvingade henne att följa med in på Nordea där han genomförde ett pistolrån. Därefter flydde han i kvinnans Mitsubishi.

I mitten av september sköts en man i benet vid en bensinmack på Hisingen. Gärningsmannen försvann sedan i mannens Mitsubishi som dagen efter användes som flyktbil vid ett bankrån i Lilla Edet.

– Det är extremt ovanligt att tillgripa en bil som ska användas i ett rån på ett så spektakulärt sätt, säger Göran Arvidsson.

Förra måndagen rånades ännu en Mitsubishiägare i Göteborg under vapenhot. 

Använde samma bil

– Den bilen användes som flyktbil vid rånen i Svenljunga. Både i Lilla Edet och i Svenljunga anträffades flyktbilarna nära rånplatsen, säger Göran Arvidsson.

Rånaren var maskerad när han slog till mot bankerna. Men bilderna från övervakningskamerorna visar en man som troligtvis är mellan 20 och 30 år, spenslig och cirka 175 centimeter lång.

Polisen hoppas på tips från allmänheten och söker nu den bil som rånaren bytte till efter rånen i Svenljunga.

– Vi efterlyser en röd Volvo 850, troligen en sedan, med vinge, säger Göran Arvidsson.