Försvarsministern avgår i dag

NYHETER

Uppges ha varit missnöjd med anslagen till försvaret

Försvarsminister Mikael Odenberg (m) avgår, erfar Sveriges Televisions Rapport.

Han kommer att hålla en presskonferens klockan 13 i dag i Rosenbad.

Enligt uppgifter tar handelsministern Sten Tolgfors över hans post.

Försvarsministern slutar Mikael Odenberg avgår, enligt SVT.

– Jag kan inte kommentera det hela, säger Mikael Odenbergs pressekreterare Niclas Bengtsson och hänvisar till presskonferensen.

Enligt SVT har Mikael Odenberg, 53, den senaste tiden inte varit överens med finansminister Anders Borg (m) om anslaget till försvaret. Men enligt TT ska det även ha funnits andra skäl till hans avgång.

Odenberg som varit försvarsminister sedan hösten 2006 var starkt emot Borgs idé om att sänka anslaget med 3 miljarder de kommande åren.

Aftonbladet.se har försökt nå statsminister Fredrik Reinfeldt för en kommentar.

– Vi har som princip att vi kommenterar inte rykten, säger Fredrik Reinfeldts pressekreterare Oscar Hållén.

Tolgfors tar över

Enligt vad SVT erfar, kommer den 41-årige nuvarande handelsministern Sten Tolgfors (m) ta över posten som försvarsminister.

– Sten Tolgfors befinner sig på resa i Indien och vi kan inte kommentera ärendet förrän efter presskonferensen, säger hans pressekreterare Maria Påhlsson till aftonbladet.se.

Tolgfors har tidigare varit bland annat moderat talesman i utbildningsfrågor, varit ledamot i utbildningsutskottet, socialförsäkringsutskottet och utrikesutskottet. Längre tillbaka har han bland annat fungerat som sakkunnig på försvarsdepartementet.

En trotjänare

Mikael Odenberg är en trotjänare inom moderaterna och har varit försvarsminister efter alliansens valseger i fjol. Han var gruppledare för den moderata riksdagsgruppen mellan 2003 och 2006. Han har suttit i riksdagen sedan 1991. Innan dess var han landstingspolitiker i Stockholm från 1976.

Innan den nya regeringen presenterades i höstas betraktades han som en av huvudkandidaterna till posten som finansminister. Det jobbet gick dock till Anders Borg som under sommaren haft synpunkter på hur mycket pengar som går att spara inom försvaret.

Tillsammans med Anders Borg och företrädare för andra allianspartier ingick Odenberg i den arbetsgrupp inom alliansen som arbetade fram grundplanerna för regeringens ekonomiska politik.

Mer inom kort

Susanna Vidlund, TT, Mia-Li Hallengren