Kungaparet bjöds på lunch i Vita huset

NYHETER

Togs emot av George W och Laura Bush strax före klockan 12

Foto: Presidentparet George W och Laura Bush tog emot drottning Silvia och kung Carl Gustaf i Vita Huset. I samband med lunchen bjöd president Bush in statsminister Fredrik Reinfeldt till ett formellt besök, uppger utrikesminister Carl Bildt för TT. Någon tidpunkt för mötet är inte bestämd.

WASHINGTON

Först lunch i Vita huset med presidentparet Bush. Sedan studiebesök, rundturer, invigning och galamiddag.

Kungaparet gjorde skäl för apanaget på måndagen.

Kung Carl Gustav och drottning Silvia är på officiellt besök i USA för att inviga den nya svenska ambassaden, som är inhyst i House of Sweden, redan ett arkitektoniskt landmärke vid floden Potomac.

Efter söndagskvällens cocktailmingel på ambassaden var det dags för kungaparet att gå till verket på måndagen. I svart limousin kördes de fram till Vita huset kort före klockan 12. Där, vid ingången som vetter mot gräsmattan där presidentens helikopter landar, och med den klassiska Obelisken i bakgrunden, väntade George W och Laura Bush redan framför ett medelstort pressuppbåd i ett soligt men lite höstkyligt Washington.

Efter alla handskakningar radade de fyra upp sig för att bli avbildade. Bush besvarade inte journalisternas frågor.

Starka band

"The first lady" Laura Bush bar en vinröd dräkt, drottning Silvia en smårutig aprikosfärgad kappa och en brandgul scarf runt halsen. Herrarna hade mörk kostym och röd slips.

Med på den timmeslånga lunchen var också Sveriges ambassadör Gunnar Lund och USA:s Stockholmsambassadör Michael Woods med fruar.

För kungaparet väntade därpå ett studiebesök på genetikern Craig Venters världsberömda forskningsinstitut samt ett forskningsseminarium om hjärnan på den svenska ambassaden. En rundvandring i den så omtalade byggnaden, där flera utställningar pågår, stod också på programmet.

På kvällen, natten till tisdagen svensk tid, skulle kungen officiellt inviga ambassaden genom att knyta ihop gula och blå samt röda, blå och vita tygband - en symbol för ländernas nära koppling. Därefter skulle det bli galamiddag med en lång rad prominenta gäster.

Bildt i farten

Utrikesminister Carl Bildt har väl så bråda dagar här. På måndagseftermiddagen överlade han med presidentens nationella säkerhetsrådgivare Stephen Hadley i Vita huset. Han avverkade flera andra möten också.

Under tisdagen träffar Bildt sin amerikanska kollega, utrikesminister Condoleezza Rice, samt vicepresident Dick Cheney.

Att USA:s toppledare på det här sättet mitt under brinnande valrörelse (kongressval den 7 november) tar sig tid med kungaparet och utrikesministern, anser svenska diplomater visa på vilken stor vikt USA tillmäter Sverige.

Efter Washington fortsätter kungaparet till Kanada för ett tre dagar långt statsbesök.

Lars Pedersen/TT