Adelsohn Liljeroth ny kulturminister

NYHETER

Olaga vapeninnehav enda ”skandalen”

1 av 2 | Foto: ÅRETS MÄKTIGASTE KVINNA Lena Adelsohn Liljeroth utsågs till Årets mäktigaste kvinna av tidingen Veckans affärer.

Sveriges nya kulturminister heter Lena Adelsohn Liljeroth.

Hennes enda lik i garderoben ska vara att hon en gång dömts för innehav av tårgas.

– Vi säger det nu, sade statsminister Fredrik Reinfeldt vid tisdagens presskonferens.

Lena Adelsohn Liljeroth, snart 51, tippades bli ny kulturminister redan innan Fredrik Reinfeldt satte Cecilia Stegö Chilò på posten. Hon blev något av favorit internt då det stormade som värst kring Stegö Chilò.

– Jag är väldigt mån om traditioner av kulturarvet. Jag är ingen revolutionär, säger Lena Adelsohn Liljeroth själv.

Hon är hörselskadad sedan födseln och hon funderade när hon blev erbjuden jobbet om skadan skulle innebära stora svårigheter för henne i jobbet.

– Min hörselskada är så pass grav att jag inte kan lokalisera ljud. Jag har aldrig hört fåglar sjunga. Jag har också svårt för främmande språk och det var ett skäl till att jag tvekade ta det här jobbet, säger hon.

Olaga vapeninnehav

Lena Adelsohn Liljeroths enda skelett i garderoben ska vara att hon en gång dömts för innehav av tårgas.

Våren 1999 dömdes hon för olaga vapeninnehav sedan hon sagt att hon aldrig skulle gå ut utan tårgas i handväskan. Hon biträddes i rätten av sin make Ulf Adelsohn.

Lena Adelsohn Liljeroth är sedan tidigare moderaternas kulturpolitiska talesperson. Hon har suttit i riksdagens kulturutskott sedan 2002.

En av hennes profilfrågor har varit vikten av företagande också på kulturområdet. Konstnärer ska kunna sälja. Hon har därför också förordat avdragsrätt för företag som köper konst och enklare regler för kultursponsring.

Mot fri entré på museer

Lena Adelsohn Liljeroth vill utreda en eventuell sammanslagning mellan SVT och SR.

– Jag ser en konflikt i ett public serviceuppdraget om man alltför mycket sneglar på vad de kommersiella kanalerna gör. Sedan är det inte min sak att gå in och säga vilka program man ska ha.

Hon vill också ta bort den fria entrén till statliga museer. Avgifterna ska finansiera nya satsningar, meddelade Adelsohn Liljeroth vid tisdagens presskonferens.

– Vi kommer att behöva satsa hundra miljoner på kulturarvet och vi har inte råd annars, sade hon.

Får Stockholm ett nytt operahus?

– Det är en fråga som man får resonera om med Stockholms stad. Men det skulle jag absolut vilja se. Men det är en fråga om pengar. Jag kan önska men ett sådant hus kommer kosta miljardbelopp.

Lena Adelsohn Liljeroth har ett stort intresse för teater.

– I går såg jag Rikard III på Södra teatern men i kväll ska jag gå på Stadsteatern, berättar hon.

Hon är också engagerad i sociala frågor. Hon har haft förtroendeuppdrag för flera kvinnojourer och varit ordförande för Fryshuset i Stockholm.

Det kommer bli mycket arbete för Lena Adelsohn Liljeroth men hon kommer också prioritera sin hälsa.

– Jag kommer behöva en hel del sömn för att orka. Jag hoppas jag får goda nätter.

Läs mer

Läs mer:

Karin Lindblom, Susanna Vidlund