Reinfeldts nya ministrar

NYHETER

Reinfeldt: "Lena och Sten är utmärkta personer med rätt bakgrund"

Foto: Lena Adelsohn-Liljeroth är ny kulturminister och Sten Tolgfors handelsminister.

Statsminister Fredrik Reinfeldt utsåg idag Lena Adelsohn Liljeroth, 50, till ny kulturminister. Sten Tolgfors, 40, blir handelsminister.

– Lena är en engagerad mångårigt erfaren kulturpolitiker som har bidragit till att förnya moderaternas syn på kultur i samhället, säger Fredrik Reinfeldt.

Lena Adelsohn Liljeroth har varit riksdagsledamot för moderaterna och suttit i riksdagens kulturutskott. Hon är gift med den förre moderate partiledaren Ulf Adelsohn. Nu ser hon fram emot att få arbeta som kulturminister.

– Det här känns väldigt spännande. Under de fyra åren jag suttit i riksdagen har jag jobbat mycket med kulturfrågor.

Hon uppger att familjen alltid har betalat tv-avgift men när hon studerade på journalisthögskolan hade hon inte tv utan betalade då radioavgift. Enligt henne själv har de aldrig anlitat svart arbetskraft.

– Vi har inte gjort något som ligger utanför de gränser som är tillåtna. Vi har haft barnflickor hela 80-talet. Allt är vitt.

Ertappades med tårgas

Under presskonferensen nämnde Fredrik Reinfeldt att Lena Adelsohn Liljeroth tidigare ertappats med tårgas. Själv säger hon så här:

– När jag satt i tingsrätten kunde jag konstatera att det finns saker som är mycket farligare på marknaden än tårgas. Nu har jag överfallsalarm, skunkspray och en allsköns grejer. Jag har en hel arsenal. Jag har dessutom vapenlicens och hagelbössa men den är inlåst. Jag har inte haft tid att jaga särskilt mycket sedan jag började i riksdagen.

Den nya kulturministern berättade att hon hade skäl till att vara tveksam till sitt nya jobb.

– Jag har en hörselskada som gör att jag missuppfattar saker och jag blir lättare trött. Det var ett problem när jag tog det här jobbet. Jag tänkte "blir det ett alltför stort hinder?". Det är ett handikapp som inte syns.

Ny handelsminister

Sten Tolgfors efterträder Maria Borelius som handelsminister.

– Sten är en mångårigt erfaren riksdagsledamot. Sten kommer bli en utmärkt röst för den frihandelsvilja som är den svenska linjen, säger Fredrik Reinfeldt.

Sten Tolgfors tycker att det här kommer bli en otroligt rolig utmaning.

– Försöka stödja svenskt näringsliv förutsättningar att komma ut i andra länder. Det är en av våra viktigaste uppgifter att öppna dörrar och stärka Sverige som varumärke.

Även han fick frågan om han betalat tv-avgiften och om han anlitat svartjobbare.

– Jag har alltid betalat tv-avgift och har aldrig anlitat svart arbetskraft.

Sten Tolgfors fick många frågor om svensk vapenhandel med Kina men ville inte kommentera det utan ville först möta sitt departement och sätta sig in i arbetet.

Stort intresse

Mediaintresset för de nya ministrarna är stort. Två ministrar har redan lämnat den nya borgerliga regering som tillträdde efter valet i september.

– Det finns ingen bättre klokhet än efterklokheten. Där kan vi bara konstatera att jag inte hade önskat att det blev det förlopp det blev för Maria och Cecilia. Jag har nu uppfattningen att Lena och Sten är utmärkta personer med rätt bakgrund och rätt kompetens att genomföra arbetet, säger Fredrik Reinfeldt.

Handelsminister Maria Borelius avgick den 14 oktober. Hon hann bara arbeta åtta dagar på posten och det var den omfattande kritiken mot hennes privatekonomi som ledde till avhoppet. Bland annat hade hon betalat svarta löner till barnflickor.

Två dagar senare avgick kulturminister Cecilia Stegö Chilò på grund den enorma kritik från allmänhet och medier angående att hon inte betalat tv-licens på 16 år.

Läs mer

Läs tidigare artiklar:

Läs mer:

Susanna Vidlund