Ingen sänkning av alkoholskatten

NYHETER

Trots att moderaterna är rädd för alkoholturism

Det blir ingen sänkning av spritskatten.

Trots attt moderaterna vill sänka skatten sprit då de är rädda för alkoholturism.

- I den budget som vi just nu lagt fram har vi varken kunnat enas kring eller funnit utrymme för att finansiera en lägre spritskatt, säger Statsministern Fredrik Reinfeldt till Dagens Nyheter.

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) hävdar att frågan om sänkt alkoholskatt aldrig varit aktuell i alliansens förhandlingar. Den nya regeringen vill stoppa smuggling från utlandet genom skärpt kontroll och hårdare straff.

Det resonemanget upprör socialdemokraten Kent Härstedt, som var den förra regeringens alkoholutredare. Han menar att det är allvarligt att frågan om sänkt alkoholskatt inte längre är aktuell.

- Att ropa på polis och tull hjälper inte så länge priset på alkohol är så mycket lägre i andra länder, säger han till Dagens Nyheter.

- Det finns ingen annan väg än sänkt skatt. Härstedt menar att alkholkonsumtionen kommer att fortsätta öka när folk smugglar billig alkohol från andra länder in till Sverige.

Den nya regeringen vill stoppa den stora införseln av alkohol från utlandet, och den olagliga försäljningen i Sverige, genom effektivare tull och hårdare straff.

- Någon skattesäkning är inte aktuell, sa Folkhälsominister Maria Larsson till Ekot på onsdagen.

Men ett annat regeringsparti, Moderaterna, vill sänka spritskatten då de är rädd för alkoholturism.

- Mycket av det vi varnade för är redan på plats och därmed inte lika lätt att påverka med lägre alkoholskatt. Vi väntade på ett initiativ från den socialdemokratiska regeringen, men det kom aldrig, säger Reinfeldt till DN.

Jörgen Källström