Nyheter

Elitspelarna som blev rastvakter

NYHETER

”Helt otroligt, problemen bara försvann”

När Andreas Bamberg började på Centralskolan fick han lösa upp till sex konflikter varje rast. Sedan dess har problemen nästintill försvunnit.
När Andreas Bamberg började på Centralskolan fick han lösa upp till sex konflikter varje rast. Sedan dess har problemen nästintill försvunnit.

Problemet: otrygghet, mobbning och trakasserier.

Lösningen: tre handbollsspelare som rastvakter.

– De hade det ganska besvärligt här innan vi kom, säger Andreas Bamberg.

Klimatet på Centralskolan i Trelleborg var tufft, rasterna konfliktfyllda och flera barn vågade inte gå till skolan på grund av mobbningen.

Mitt i kaoset klev elithandbollsspelaren Andreas Bamberg och hans två kollegor in.

– Det var helt otroligt, problemen bara försvann. Det märktes skillnad på bara några dagar, säger skolans rektor Åsa Pålsson som efter påtryckningar från både föräldrar och personal insåg att skolan var tvungen att ta tag i mobbningsproblemen.

Löser konflikterna

Lösningen blev de tre handbollsspelarna.

Sedan ett par månader arbetar de, parallellt med handbollen i elitserielaget IFK Trelleborg, på skolan.

Deras främsta uppgift är att se till att eleverna mår bra på skolgården under rasterna.

– Vi försöker få barnen att aktivera sig. När vi kom hit var de ganska dåliga på att sysselsätta sig och då blev det lätt bråk, säger Andreas Bamberg.

– Nu försöker vi lösa konflikter när de uppstår så att vi kan undvika mobbningssituationer, säger han innan han tar med sig barnen ut på skolgården för en omgång handboll.

– Jag gillar honom. Han är snäll och schyst och så. Men egentligen gillar jag simning mer än handboll, säger Benjamin Lundquist-Nilsson, 5.

Kajsa Sigvardsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter