López Obrador blir Mexikos näste president

avFanny Westling

NYHETER

Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador, 64, blir Mexikos näste president.

Med preliminärt 53 procent av rösterna gratuleras han av bland annat den amerikanske presidenten.

”Jag ser fram emot att jobba med honom”, skriver Donald Trump, USA:s president, på Twitter.

1 av 2 | Foto: EDGARD GARRIDO / X01998

Mexiko har valt sin första vänsterledare på årtionden.

Vallokalsundersökningar visade preliminärt att Andrés Manuel López Obrador vinner söndagens presidentval, enligt nyhetsbyrån AFP. På måndagsmorgonen kom också officiella uppgifter om att López Obrador ska ha fått 53 procent av rösterna i valet.

Donald Trump har gratulerat den nye presidenten på Twitter.

”Grattis till Mexikos blivande president Andres Manuel Lopez Obrador. Jag ser fram emot att jobba med honom. Det är mycket som kan göras som kan gynna båda USA och Mexiko”, skriver Trump sent på kvällen, lokal tid.

Åtgärder mot våld

Det är tredje gången López Obrador kandiderar till presidentskapet, och denna gång har han gått till val på att förändra Mexiko.

Han vill också utplåna ”maffiastyret” som han hävdar har plundrat landet och dess fattiga.

Utöver det har han också lovat fler stipendium till unga och mer stöd till de äldre.

En stor fråga har såklart varit situationen vid Mexikos gräns. Samtliga kandidater har varit negativt inställda till USA och Donald Trumps migrationspolitik. Frågan för väljarna varit vem som han hantera Trump bäst.

Rivalerna besegrade

Valresultatet är ett politiskt skifte till vänster, och inte ett så litet ett. Landet har styrts av Institutionella revolutionära partiet (PRI) det konservativa Nationella aktionspartiet (PAN) i nästan ett sekel.

Hans båda rivaler har erkänt sig besegrade.

– Tendenserna pekar på Lopéz Obradors vinst, jag erkänner hans triumph, sa hans största motståndare Ricardo Anaya (PAN) i ett tal till sina väljare.

– För det Mexikos bästa önskar jag honom all framgång, sa det nuvarande styrande partiets ledare José Antonio Meade (PRI).