”Klarblå himmel och sol i hela landet”

Av: Caroline Hougner

Publicerad:

Värmen är tillbaka i norr och i veckan väller ny högsommarvärme in över hela landet.

– Det blir i princip klarblå himmel och sol i hela landet, säger meteorolog Erik Rindeskär.

Efter regn, snö och hård blåst får norrlänningarna chans att tina upp igen med temperaturer på mellan 19 och 24 grader de närmaste dagarna.
Detta tack vare ett högtryck som nu täcker hela landet.

Varmast i väst

Så gott som alla får soligt och varmt med tempera­turer kring 20 grader i dag. Varmast är det på Väst­kusten där det kan bli uppåt 25 grader.

–  Undantaget är Götaland och östra delarna av Svealand, Öland och Gotland som får vänta till ­kvällen innan stackmolnen sjunker ihop och det klarnar upp och blir varmare, säger Erik Rindeskär på vädertjänsten Foreca.
Och det är bara början. Enligt Foreca ska ny varm luft strömma in under veckan med högsommartemperaturer över södra och mel­lersta Sverige, kanske ändå upp till mellersta Norrland.
Redan på tisdag väntas Svealand och västra Götaland få 27–29 grader medan Norrlands inland kan få 23–24 grader.

1 av 3 | Foto: Bj rn Lindahl / AFTONBLADET / 75436

Varning för bränder

– Högtrycker kommer att dominera stora delar av ­landet den här veckan och det ser inte ut att bli någon neder­börd alls, knappt ens i fjällen, säger Erik Rindeskär.
Varning för gräsbränder med andra ord, så var försiktig om du tänker grilla ute.
Först i slutet av veckan ser det ut att bli ostadigare väder i norr som kanske kan bjuda på någon åskknall ­allra längst upp vid finska gränsen på torsdag.

–  Framåt helgen ser det ut att komma kallare luft i landets norra delar, möjligen kan det komma något regn i samband med den kallfronten, säger han.

Söderöver blir det i stället ännu varmare. 

Över 30 grader

Rena Medelhavsvädret väntas nästa helg då temperaturen ser ut att nå över 30 grader på många håll i hela södra halvan av landet. 
I Östmark/Åsarna väntas det bli hela 32 grader nästa helg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN