Almedalsveckan

Man gripen i Visby – misstänks för misshandel med hatbrottsmotiv

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Polisen uppger att en man har gripits i Visby misstänkt för misshandel med hatbrottsmotiv.

Camilla Wagner säger att det var nazister som provocerades av hennes regnbågsflagga.

– Det kom en stor man springande och gav mig en rugbytackling så jag flög. När jag tittar upp sitter det en civilklädd polis över den här personen, säger Camilla Wagner.

Klockan 20.43 på onsdagskvällen gjorde polisen ett gripande under politikerveckan i Almedalen. En man är gripen misstänkt för misshandel med hatbrottsmotiv vid Österport i Visby, uppger polisen för Aftonbladet.

– Så som jag förstått situationen är det två personer som möts, det blir en konfrontation och en person blir misshandlad. Och vi misstänker att det finns ett hatbrottsmotiv bakom den misshandeln, säger Mats Eriksson, polisens presstalesperson.

Varför bedömer ni att det finns hatbrottsmotiv?

– Personen som blev misshandlad tillhör en gruppering där man kan anta att det var därför som den personen blev misshandlad, säger Mats Eriksson vid polisen.

Ordväxling vid Södertorg

Journalisten och debattören Camilla Wagner är personen som säger sig ha blivit misshandlad. Detta är 13:e året hon besöker Almedalen.

På onsdagskvällen mötte hon och hennes sällskap en klunga med personer i vita pikétröjor med pilar. Hon tänkte att de tillhörde nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

– Och jag blir så chockad så jag säger högt, ’oj, det är nazister!’ och då vänder en av dem sig om, och säger ’ja, livs levande’. Och det provocerar mig lite, så jag säger till mitt sällskap att vi går och hämtar pride-flaggan som jag har i trädgården och tar med den till Södertorg, där vi hade förstått att de skulle vara, säger Camilla Wagner.

På Södertorg uppstod ordväxling mellan gruppen i vita pikétröjor och hennes sällskap som ropade budskap om allas lika rättigheter, säger Camilla Wagner. Hon bedömer att det rörde sig om ett 30-tal personer från NMR.

– Vi provocerar väl dem där. De snor flaggan från oss och det blir lite som på en skolgård. Vi springer efter dem och de knuffar oss på olika sätt, och så stoppar de ner flaggan i en papperskorg, men vi tar upp den igen, säger Camilla Wagner.

”Som en rugbytackling”

Sedan gick NMR-anhängarna utanför ringmuren. En stund senare, vid Österport, möter Camilla Wagner återigen en grupp som hon uppfattar som NMR – nu i mörkblåa pikétröjor. Hon säger att hon och hennes sällskap gick med gruppen och ropade budskap om allas lika värde – och möttes av rop att de var pedofiler, dumma i huvudet och efterblivna.

– Jag filmar en tjej som jag går bredvid och pratar med, och försöker förstå vad hon vill. Och jag ser det ju inte själv, men min kollega har berättat att en man kommer springande och knuffar mig med en rugbytackling. Jag och min telefon flyger och jag landar på bakhuvudet.

Hon är tacksam att polis var på plats och ingrep direkt.

– När jag sätter mig upp ser jag att det sitter en civilklädd polis med batong över den här personen. Så polisen var vid vår sida hela tiden och det är jag så, så tacksam för. De tog honom direkt och samlade upp våra vittnesmål på plats, säger Camilla Wagner.

Camilla Wagner

Foto: Camilla Wagner

Skakad efter händelsen

Camilla Wagner är skakad efter händelsen och har fått en bula i bakhuvudet. Hon är medveten om att hennes regnbågsflagga skulle uppfattas som en provokation.

– Det var en provokation, absolut. Men inte en provokation som jag tycker förtjänar en misshandel. Jag ville markera att vi är fler som står för kärlek och öppenhet än för hat och fördomar. Almedalen är essensen av demokrati, och om vi inte då får uttrycka öppenhet utan att bli misshandlade så vet jag inte om jag vill komma tillbaka, säger Camilla Wagner.

– Jag är en tant. Hur farlig kan jag vara för dem?

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Stockholm Pride 2018: Din guide till festen

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalsveckan

Brott

Pride

Nazism