Skogsbränderna rasar i Sverige – Kårböle evakueras under natten

avFanny Westling, Jenny Rydberg, Petter J Larsson

KÅRBÖLE/STOCKHOLM. Över 40 skogsbränder rasar i Sverige.

Ett av de värst drabbade områdena ligger i Ljusdal – i natt ska alla invånarna i Kårböle ha lämnat sina hem.

– Man ser branden från Kårböle, och det ligger tät rök över hela bebyggelsen, säger Hans Nornholm, yttre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Strax efter klockan 12 på onsdagen inledde det första italienska vattenbombplanet sitt släckningsarbete i Härjedalen. Det andra hade haft tekniska problem och blivit kvar i Luxemburg men landat i Sverige under eftermiddagen – och kunde börja kämpa mot lågorna i Ljusdal strax innan klockan 16.

1 av 7 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
”Man ser branden från Kårböle”, säger Hans Nornholm, yttre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Men under onsdagskvällen gick ett Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) ut om att boende i Kårböle i Ljusdals kommun måste evakuera sina hem senast klockan 08.00 på torsdag morgon.

De som inte klarar att ta sig från området själva har hänvisats till evakueringsbussar och sent under onsdagskvällen stängde Trafikverket av alla vägar till och från Kårböle.

”Gigantiskt stora arealer”

Klockan 22.00 lämnade den första bussen byn, men det verkar som att många då redan lämnat.

– De flesta verkar göra en spontan utrymning med eget fordon, säger Peter Nystedt, räddningschef i Ljusdals kommun.

De som har varit i behov av hemtjänst har blivit hämtade och har skjutsas till Furegården i Los.

Bränderna runt Ljusdal har rört sig på gigantiskt stora arealer, enligt Peter Nystedt. Det har varit både toppbränder, där brandförloppet går fruktansvärt fort och vanliga skogsbränder som sprider sig för backen. 

Ett stort problem har varit vinden som vridit sig. 

– Om det blåser ostligt och vi lägger upp en begränsningslinje så byter vinden håll, sen måste vi lägga upp en ny. Det blir dubbelt så mycket jobb.

Två plan från Frankrike är på väg

De italienska flygen har gett stor effekt. Nu måste de åka och vila i Sveg på grund av att piloterna har säkerhetsregler att förhålla sig till. I morgon bitti sätter de i gång igen.

Frankrike skickar också två vattenbombningsplan som ska hjälpa till under arbetet med att släcka skogsbränderna. De två franska planen kommer att delta i arbetet från och med torsdagen.

Även Norge hjälper Sverige med helikoptrar som sätts in för att arbeta med brandsläckningen på olika platser i landet.

Brand har spridit sig i Dalarna

Under onsdagsmorgonen uppmanades boende i närheten av Trängslets skjutfält i Älvdalen i Dalarna att utrymma sina hem på grund av skogsbranden som rasar där.

Men under onsdagseftermiddagen har en tredje större brand börjat sprida sig i Västerdalarna, mellan Lima och Transtrand.

– Tyvärr så är det så att vi har kraftiga vindar, som inte är som de borde vara, säger Per Hampus, räddningschef vid Malung-Sälens räddningstjänst.

– Vi har mycket folk men det är svårt att få koll på branden, den sprider sig fort när vinden kommer. Vi har en helikopter som bombar men snart har vi två. Det är långt ifrån att vi har kontroll.

Hoppas på italienska planen

Räddningstjänsten i Malung-Sälen har under eftermiddagen utrymt bilar och personer i sommarstugor i området.

– Vi har redan utrymt. Det var folk i någon sommarstuga som har dragit. Och vi hittade några bilar. De får tömma sina stugor om de har något av värde därnere, säger Per Hampus.

De har ansökt om att också få använda de influgna vattenbombplanen.

– Ja, det har vi. Vi ligger nog trea nu, efter Ljusdal och Härjedalen. Men vi hoppas att vi kan få loss någon extra helikopter i alla fall.

Ny okontrollerad brand i Örnsköldsvik

Under onsdagseftermiddagen bröt en ny skogsbrand ut, vid Brattsjön i Örnsköldsviks kommun.

Under onsdagskvällen var branden fortfarande inte under kontroll.

Hur har branden utvecklats?

– Den växer okontrollerat. Den är inte under kontroll över huvud taget, säger Mats Renning, inre befäl hos räddningstjänsten i Örnsköldsvik, till Aftonbladet.

I närheten av skogsbranden finns flera hus. Vid åttatiden på onsdagskvällen är det oklart om branden har nått husen.

– Jag har inte fått reda på det än, säger Mats Renning.

De boende i husen har själva kunnat lämna platsen.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORT

ARTIKELN HANDLAR OM