SOS vädjar: Ring inte oss för att ställa frågor

Mitt under rasande skogsbränder ringer personer till 112 för att ställa frågor om bränderna.

Nu går SOS Alarm ut med en uppmaning till allmänheten: Sluta ring oss i onödan!

I den extrema torkan har bränder brutit ut på flera håll i landet.

Räddningstjänsterna arbetar för fullt med att bekämpa lågorna, som på vissa håll är utom kontroll. Några andra som jobbar på högvarv är operatörerna vid SOS Alarm, som tar emot alla nödsamtal från allmänheten.

Växeln är nu så pass nedringd av oroliga medborgare att SOS går ut med en vädjan om att inte ringa om om man bara känner röklukt.

”Röklukt färdas på långa avstånd”

– Röklukt har en tendens att sprida sig och färdas på långa avstånd och det i sig resulterar att flera personer ringer för att slå larm om samma händelser, säger Per Einerfors, presstalesperson på SOS Alarm.

Han säger räddningstjänsten har olika direktiv för när man ska ringa och slå larm om en brand.

– Det är viktigt att man som inringade kan bekräfta branden, att man ser lågor eller rökutveckling. Att man känner av röklukt räcker inte, säger han och fortsätter:

– Många personer vill göra rätt för sig, men i det här fallet, för vår del, så pågår det så många bränder samtidigt att det inte blir hanterbart.

Många ringer för att ställa frågor

Dessutom ringer många för att ställa frågor om bränderna, något som SOS Alarm skriver på sin egen Facebooksida.

Vi får in många samtal på 112 där man har frågor kring de bränder som pågår på olika håll i Sverige. Om situationen inte är akut ska du inte ringa 112. Istället kan du ringa informationsnumret 113 13 för att ge och få information. Det gör att de som är i verklig nöd kan komma fram snabbare på 112”.

Publisert:

LÄS VIDARE