Advokaten: ”Kan sitta häktad i 18 månader”

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

RHODOS. Gripandet av svensken har skakat öns svenskkoloni.

Nu är han häktad, misstänkt för två gruppvåldtäkter på Rhodos.

– Det är en chock för oss, han har ett hjärta av guld, säger mannens vän till Aftonbladet.

Advokaten Georgios Lampadakis försvarar svensken, som misstänks för att vara en av förövarna i två gruppvåldtäkter.

Advokaten visar en övervakningsfilm från klubben på bargatan där den svenske mannen jobbar. På filmen, från den 19 juni, kan man se mannen dansa med en svensk 19-årig kvinna. Det är samma kvinna som sen anmälde mannen, för att han tillsammans med några andra män ska ha våldtagit henne på stranden.

1 av 4 | Foto: Robin Lorentz-Allard

– När de fann den första tjejen på stranden efter den möjliga våldtäkten så hade hon vitt och shorts på sig. Hon sa också att hon lämnat baren ensam. Men man kan se här på övervakningskameran att hon lämnar klubben tillsammans med mannen och har kjol och rött på sig, säger Georgios Lampadakis.

Advokaten kritisk mot bevisningen

Grekisk media skriver att mannen fått kvinnorna berusade på baren där han jobbar – och sedan utnyttjat dem. Men advokaten menar att man kan se på övervakningsfilmen att kvinnan inte var påverkad. Han tycker också att bevisningen mot mannen i det andra fallet, där en 18-årig svenska i chock haft svårt att peka ut en gärningsman, är märklig.

– När de tar in honom på polisstationen så visar de honom för den andra kvinnan och säger till henne att de gripit honom. Då säger hon att hon känner igen honom som den första killen som våldtog henne. Men det är inte ett tillvägagångssätt som är acceptabelt.

Enligt advokaten misstänktes mannen för en våldtäkt för tre år sedan.

– Kanske domaren och åklagaren räknade in detta och att det är därför han sitter häktad nu även om han var oskyldig, säger han.

Kan sitta häktad i 1,5 år

Mannen, som greps förra torsdagen, nekar till brotten. Men i måndags häktades svensken – för att förhindra att han lämnar landet.

– Nu väntar vi på att ett råd bestående av tre domare ska fastställa den slutgiltiga brottsrubriceringen och vilken domstol han kommer tas till. Det sker om tre-fyra månader. Och 99 procent av fallen hamnar på Kos och får tre domare och fyra jurymedlemmar.

Utifrån brottsrubriceringen bestäms hur länge mannen ska sitta häktad innan han får en rättegång.

– Det kommer att ta minst åtta månader. Maxlängden för att sitta i häkte om han anklagas för våldtäkt är ett och ett halvt år.

Finns det någon möjlighet för honom att bli utlämnad till Sverige?

– Det är väldigt svårt eftersom han inte är bor permanent i Grekland, säger Georgios Lampadakis.

I fängelse med sexualbrottsmisstänkta

Mannen sitter, enligt advokaten, i häktet i staden Tripoli på halvön Peloponnesos.

– Det är ett fängelse för folk som anklagats för sexualbrott. Det är ett ställe där de kan vara trygga. Det har hänt att andra fångar varit våldsamma mot folk som anklagats för sexualbrott, till exempel mot barn, så alla förs till Tripoli, säger advokaten.

– I Grekland är det inte så bra som ett svenskt fängelse, men de har inte många problem där. De kan jobba och hålla sig sysselsatta på olika sätt. Han klagar i alla fall inte.

Ingen annan misstänkt har gripits.

Vännen: ”Världens snällaste kille”

En vän till svensken, som vill vara anonym, berättar att det har varit en jobbig vecka.

– Den här människan är världens snällaste kille. Han har ett hjärta av guld, han kan följa sina kollegor hem på natten så att de säkert ska komma hem, för att sedan gå tillbaka till jobbet - så för oss är det en chock, säger vännen.

I grekisk media står det att han haft för vana att få kvinnor berusade och sedan dra nytta av det. Var det så?

– Verkligen inte. Grejen är att den här ön inte hade funkat utan oss som ansvariga. Vi lär våra anställda att visa respekt för varandra och åt turisterna – det är något som vi trycker på varje dag. Så fort vi ser någonting som är på väg att hända så griper vi in. Här nere är vi problemlösare. Vi ser till att folk är trygga, så det där systemet som de pratar om finns inte på kartan, framför allt inte med honom.

Andra har sett honom ta tag i kvinnor.

– Har ni varit på bargatan? Det är inte bara folk som jobbar här som är på det sättet utan även turister. Folk går fram till varandra och säger ”Ska vi gå hem?” Sedan går de.

Hur har gripandet påverkat stämningen på gatan?

– Väldigt negativt. Det här är en ö som vi byggt upp tillsammans genom att vara vänliga och jobba mot samma mål – att boosta ön och få hit fler turister. Men vi är livrädda för att det här ger motsatt effekt.

”Finns inget värre än en våldtäkt”

Vännen säger sig inte ha full insyn i vad som hände. Men enligt honom har en av kvinnorna hört av sig via gemensamma bekanta efteråt och sagt att hon varit ledsen för att mannen gripits.

– Hon fick höra det här och blev själv väldigt ställd och undrade varför de tagit honom, säger vännen.

– Ni vet själva vad som händer på den här ön och liknande öar. Visst, det kommer turister till oss och gör grejer de förmodligen inte skulle göra hemma, men vi säger till våra kollegor att låta bli det om det går, för det kanske händer att de ångrar sig dagen efter, vilket är fullt rimligt.

– Om det har hänt att tjejerna blivit våldtagna så är det helt fruktansvärt. Det finns ingenting som vi på ön tycker är värre än en våldtäkt. Det ska inte hända för det är inte så vi jobbar på den här ön.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN