Kallfront stoppar sommarvärmen - tillfälligt

TT

Uppdaterad 2018-07-19 | Publicerad 2018-06-28

Sommarvärmen har fått motstånd av en kallfront, men i nästa vecka väntas högre temperaturer på flera ställen i landet. Arkivbild.

I dag kommer det bli uppåt 28 grader varmt i Stockholm, 26 i Göteborg och 26 i Malmö. Men redan i morgon sätter en kallfront som rör sig ner söderut stopp för sommarvärmen.

Torsdagen bjuder på fint väder på flera håll i landet, men i Sveriges norra delar ligger en kallfront och lurar. I Luleå och Kiruna mäts torsdagens varmaste temperatur upp till 11 grader.

– Det är för att vi har en kallfront som rör sig ner över landet. Just nu ligger den över mellersta Norrland och den kommer fortsätta vidare sydost under dagen ner över Svealand och Götaland med ganska så sval luft, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI, till TT.

Detta innebär att helgen inte blir lika varm i de södra delarna. I Stockholm orkar temperaturen sig inte över 15 grader på lördagen, samtidigt som det blir lite varmare i Göteborg med 23 och i Malmö med 21.

Men nästa vecka, och redan på söndag kan man vänta sig varmare väder.

– Det kommer lite varmare och torrare luft från kontinenten som faktiskt kan påverka stora delar av landet. Även Norrbotten kan få upp mot 20 till 25 grader redan på måndag, säger Jon Jörpeland.

Trots en del mörka moln under helgen väntas det dock inte någon större omfattning av regn.