Teorin: Dödliga giftet fanns i en papperskorg

100 antiterrorpoliser deltar i utredningen

avJamshid Jamshidi

Dawn Sturgess, 44, dog av nervgiftet i Salisbury och Charles Rowley vårdas för livshotande skador.

Polisen har startat en mordutredning och undersöker hur de kom i kontakt med giftet som tidigare orsakat en diplomatisk kris.

– De hade en vana att titta i papperskorgar, säger John Glen, parlamentsledamot, enligt AFP.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Dawb Sturgess, 45, dog av nervgiftet.

I början av mars hittades den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia kritiskt skadade på en parkbänk i Salisbury i England. De båda hade utsatts för nervgiftet Novitjok.

Ryssland anklagades för att ligga bakom mordförsöken.

Den 1 juni kallades polis och ambulans till ett vandrarhem för hemlösa i Amesbudy nära Salisbury i England. Där hittades Dawn Sturgess, 44, och Charlie Rowley, 45. Båda hade utsatts för samma nervgift som Sergej Skripal och Julia.

På söndagen meddelade polis att Dawn Sturgess dött av giftet, och att Charlie Rowley fortfarande kämpar för sitt liv. Brittisk polis inledde därefter en mordutredning.

– Det är både chockerande och fullständigt skrämmande att en brittisk medborgare har dött efter att ha utsatts för Novitjok-nervgiftet, säger Neil Basu, chef för antiterrorpolisen i England, enligt Sky News, och fortsätter:

– Dawn lämnar två vuxna söner, 19 och 23 år, en 11-årig dotter och sin mamma och pappa, efter sig.

På en presskonferens under måndagen uppgav polisen att det i nuläget är oklart om Skripal-fallet och den senaste nervgiftsattacken hör samman, men man utreder om det finns någon koppling mellan händelserna.

Teorin: Förgiftades via en papperskorg

Runt 100 antiterrorpoliser deltar i utredningen. Under arbetet med att spåra det livsfarliga giftet har flera platser i Storbritannien spärrats av och undersökts. Polisen har även kartlagt Dawn Sturgess och Charlie Rowleys sista dygn, men det finns inget som tyder på att de befunnit sig på samma platser som Skripal vistats på.

Det är därför en gåta hur det brittiska paret kom i kontakt med nervgiftet.

Men polisen jobbar utifrån en teori: Att paret, som är hemlösa, fick en hög dos av giftet – och därför på något sätt hanterat behållaren till substansen – detta när de sökte igenom en papperskorg.

– De hade en vana att titta i papperskorgar, säger John Glen, parlamentsledamot, enligt nyhetsbyrån AFP.

Spårningsarbetet för att lokalisera behållaren till det livsfarliga giftet fortsätter.

Inga personer sitter gripna i mordärendet. Ryssland förnekar även all inblandning i båda fallen.