Brandmän instängda i rökmoln – räddades av helikopter

avHans Österman

Branden vid skjutfältet i Älvdalen började plötsligt skena okontrollerat.

Flera brandmän hamnade på söndagskvällen mitt framför brandfronten och räddades i sista stund av helikopter.

Nu begär räddningsledaren att de utländska brandflygen ska förstärka släckningsarbetet.

Foto: MORA BRANDFÖRSVAR

Skogsbranden vid skjutfältet i Trängslet i Älvdalens kommun i Dalarna har rasat i elva dagar och kantats av stor dramatik.

I torsdags tvingades räddningsledningen ta beslutet att sluta vattenbomba delar av området eftersom helikoptrarna riskerar att träffas av exploderande ammunition.

I går eftermiddag beslutades om en kontrollerad skyddsbränning av 800 hektar skog – den största någonsin i Sverige. Syftet är att skapa en begränsningslinje som branden inte kan passera.

Några timmar senare, vid 17.30-tiden, tog elden oväntad fart i den sydöstra delen av brandområdet vid Trängslet. Elden spreds blixtsnabbt från trädtopp till trädtopp och brandmännen på marken fick dra sig tillbaka.

”Fruktansvärt nyckfull brand, från lugn till kraftig toppbrand på fem minuter”, skriver räddningsledaren Johan Szymanki på Twitter.

 

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

Branden var så explosiv att de fyra helikoptrarnas vattenbombningar inte hjälpte. Plötsligt stod en grupp brandmän mitt i infernot, fast i ett tjockt rökmoln.

– De hamnade framför brandfronten där de absolut inte ska hamna. Vi hade dålig kommunikation och branden gick fruktansvärt fort, säger Johan Szymanski till P4 Dalarna.

I sista stund kom hjälpen från ovan.

– De blev räddade av en helikopterbesättning som gick ner rätt i röken. De ska ha all eloge. Ingen kom till skada, den förberedda evakueringsplanen fungerade. Men det är klart att man är orolig innan man får beskedet att det har gått bra.

Brandspridningen och incidenten med helikopterevakueringen fick sent på söndagen räddningsledning att begära förstärkning från de utländska brandflygen.

– Vi måste säkra upp en bra säkerhet för vår personal på fältet, säger Frida Hvit, kommunikatör på räddningstjänsten i Mora.

Brandflygplanen har hittills inte varit på plats vid branden i Trängslet. De har de senaste dagarna fokuserat på vattenbombning vid bränderna i Ljusdals kommun.

Skyddsbränningen hade på söndagen avverkat 250 av planerade 800 hektar. Den kommer att pågå ytterligare några dagar, enligt Älvdalens kommun.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder

Älvdalen

Dalarna