Trump: Turkiet håller pastor som gisslan

avTT

Foto: Andrew Harnik/AP/TT
USA:s president Donald Trump.

Sedan den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som sitter fängslad i Turkiet, fått avslag på sin ansökan om att släppas ur husarresten, rasar Donald Trump mot Ankara.

– De kan inte ta våra medborgare, säger den amerikanske presidenten.

Finansminister Steve Mnuchin har aviserat att USA är redo att införa nya sanktioner – utöver de redan tillkännagivna – om inte Brunson snabbt släpps. Men på fredagen sade Brunsons advokat att en turkisk domstol beslutat att pastorn ska fortsätta hållas i husarrest.

Regeringen i Ankara meddelade samma dag att eventuella nya sanktioner från USA kommer att besvaras.

– Vi har redan svarat i stöd med Världshandelsorganisationens (WTO) regler, och vi kommer att fortsätta att göra det, säger Turkiets handelsminister Ruhsar Pekcan enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Riskerar fängelse

Pastorn, som driver en kyrka i turkiska Izmir, anklagas för samröre med Gülenrörelsen, som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan pekat ut som ansvarig för kuppförsöket 2016. Han riskerar 35 års fängelse om han fälls.

Under fredagen svensk tid höjde Trump tonläget och anklagade på Twitter Turkiet för att ha utnyttjat USA under många år. Han beskrev också Brunson som en gisslantagen patriot.

"Vi kommer inte att betala någonting för att få en oskyldig man släppt, men vi skär ner vad gäller Turkiet!" fortsatte Trump.

"Uppträtt väldigt illa"

Senare under dagen fortsatte Trump sina utfall mot Ankara.

– De borde ha lämnat tillbaka honom för länge sedan, och Turkiet har enligt min uppfattning uppträtt väldigt, väldigt illa, sade presidenten till flera medier i Vita huset.

– Så, vi har inte sett det slutet av det. Vi kommer inte stillasittande godta det här. De kan inte ta våra medborgare.

Den turkiska liran har sedan årsskiftet tappat kraftigt i värde, och på fredagen föll liran 4 procent. En amerikansk dollar kostade då 6:05 lira.

ARTIKELN HANDLAR OM

Turkiet

USA