Miljöpartiets förslag: Särskild parkeringsskatt om du tar bilen till köpcentret

Av: Jonathan Lundberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Karin Svensson Smith (MP).
Foto: Montage
Karin Svensson Smith (MP).

Miljöpartiet vill ge kommunerna möjlighet att ta ut en parkeringsskatt om du tar bilen till köpcentret.

Det föreslår Miljöpartiet Karin Svensson Smith, som vill att fler använder lådcykel i stället för bil när de storhandlar.

”Billig parkeringsplats är ett hinder för att fler ska välja alternativ till bilen”, skriver Karin Svensson Smith, trafikpolitisk talesperson på DI Debatt.

Di:s debattsida föreslår Miljöpartiet flera lösningar för att förändra ”bilnormen” – att bilen är människors förstahandsval.

Ett av förslagen är att införa en parkeringsskatt vid köpcentrum och utanför stadskärnor, där parkering i dag är gratis.

Ska använda Christiania-cyklar

I stället föreslår Miljöpartiet att kunderna ska använda lådcyklar när de storhandlar.

– Det kan vara en så kallad Christiania-cykel. Men det finns många olika varianter när man har fler kassar än vad som passar att hänga på styret, säger Karin Svensson Smith, trafikpolitisk talesperson, till Expressen.

Förslaget skulle leda till lägre koldioxidutsläpp och en bättre folkhälsa, menar Miljöpartiet.

”Bland forskare finns en stor enighet om att det behövs minst 30 minuter av pulshöjande fysisk aktivitet per dag för att sänka risken för kroniska sjukdomar och förebygga en förtida död”, skriver Karin Svensson Smith i debattartikeln.

Bilen används för ofta

Karin Svensson Smith säger till Expressen att bilar ofta används för korta transporter då cykel fungerat minst lika bra – eller bättre, miljömässigt.

– Bilnormen är en slags sammanfattning av vad jag upplevt under 16 år som parlamentariker i Trafikutskottet och som privatperson. Den handlar om att bilen och vägen alltid kommer först. Och när det uppstår problem så vill man justera i bilen eller utrymmet för bilen i stället för att tänka: vad är problemet? Är det att fler kommer till skada i trafiken? Eller att bilarna har för mycket miljöpåverkan och tar för mycket plats i städerna.

Språkröret Gustav Fridolin menar dock att det inte handlar om en skatt på att storhandla.

”Nej, MP vill inte ha någon särskild skatt på att storhandla. Och även om lådcyklar är fräcka vet jag inte hur jag skulle kunna få med mina underbara bråkiga ungar på en sån när jag behöver handla. Däremot tycker vi det är viktigt att kommuner har olika verktyg för att värna öppna affärer i ett levande centrum. Så inte allt flyttar till köplador”, skriver han på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE