EU-kommissionen vill ha evig sommartid

Uppdaterad 2019-03-27 | Publicerad 2018-08-31

Allmänhetens stora stöd för slopade tidsomställningar får EU-kommissionen att reagera snabbt.

Redan om en dryg vecka kan förslag komma om en ständig sommartid.

Initiativet välkomnas av svenska ledamoten Cecilia Wikström (L).

– Vi genomförde en omröstning, miljoner deltog och anser att i framtiden bör sommartid råda året runt, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i en intervju med det tyska tv-bolaget ZDF.

Omröstningen, i form av en stor nätenkät, har genomförts under sommaren och har slagit rekord i EU-sammanhang. Fler än 4,5 miljoner personer svarade på enkäten. Över 80 procent sade sig vilja slopa det ständigt omdiskuterade fram- och bakflyttandet av klockan varje vår och höst.

Förslag kommer

Resultaten har redan hunnit diskuteras av EU-kommissionens ledamöter vid deras pågående "höstkickoff" strax utanför Bryssel. Juncker utlovar nu snabba åtgärder.

– Jag kommer att rekommendera kommissionen att om man frågar medborgarna om något så bör man göra som de säger. Vi kommer att besluta om det här i dag och sedan blir det upp till medlemsländerna och EU-parlamentet, säger Juncker till ZDF på fredagen.

Sannolikt blir ett förslag om slopad tidsomställning en del av Junckers årliga stora tal om läget i unionen som hålls inför EU-parlamentet om knappt två veckor, den 12 september. Därefter blir det upp till EU-länderna och parlamentet att i så fall klubba igenom en förändring.

Mer än 80 procent av de som deltog i EU:s enkät på nätet vill skrota tidsomställningen under sommarhalvåret. Arkivbild.

"Borde tas bort"

Sommartiden infördes i början av 1980-talet, ursprungligen för att spara energi, och har varit gemensam för hela EU sedan 2002. I höstas började dock framför allt Finland trycka på för en förändring, vilket snabbt blev populärt bland både politiker och allmänhet.

Enligt en opinionsmätning bland svenskar som Ipsos gjorde för Dagens Nyheter i våras ville 37 procent ha sommartid hela året, medan 29 procent hellre ville ha normaltid året runt och 26 procent ville fortsätta som vi har det i dag.

EU-parlamentet manade i våras kommissionen att utreda frågan.

"Forskning hittar inga bevis på att man sparar energi på tidsomställningen, utan är i stället en uppkomst för verkliga risker och irritationsmoment. Precis som alla andra onödiga regleringar borde denna tas bort", konstaterar svenske ledamoten Fredrick Federley (C) via SMS till TT.

Även Liberalernas EU-ledamot Cecilia Wikström är positivt inställd till en förändring.

– Hälsoriskerna som människor uppger att de lider av, djur som påverkas negativt, och att tidsomställningen inte sparar så mycket energi som det var tänkt är skäl nog att agera, säger Cecilia Wikström (L), i ett pressmeddelande.