Forskningsby vid ESS i Lund får grönt ljus

Foto: Johan Nilsson/TT
Forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) byggs i Brunnshög utanför Lund. ESS brukar beskrivas som ett jättelikt neutronmikroskop där olika material kan granskas ned på atomnivå. Så här såg ESS-bygget ut i slutet av april.

avTT

NYHETER

Planerna på en forskningsby med kontor, gästbostäder och restaurang i anslutning till forskningsanläggningen ESS väntas få grönt ljus av regeringen, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Ett formellt beslut fattas på torsdag, och därmed upphävs länsstyrelsens tidigare avslag.

I början av 2017 upphävdes detaljplanen för Science Village av länsstyrelsen eftersom risk- och säkerhetsfrågorna kring ESS inte ansågs vara tillräckligt utredda. Då ifrågasattes varför man inte bedömt det eventuella behovet av ett skyddsavstånd från anläggningen, skriver SVT.

– Det är en unik anläggning som inte har någon motsvarighet i Sverige. Därför måste man vara noggrann vid prövningen av en sådan här fråga. Jag tycker inte att länsstyrelsen har gjort något fel utan det var nog rimligt att invänta Strålsäkerhetsmyndighetens utredning som gör att vi nu har bättre på fötterna när vi tar beslut, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM