Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elise, Lisa

Skolbarn vittnar om övergrepp i nytt upprop

Uppdaterad 2017-12-05 | Publicerad 2017-11-22

I uppropet #tystiklassen delar 1 700 elever från grundskolan till gymnasiet med sig av upplevelser av sexuella trakasserier och övergrepp.

Och slår larm om en vuxenvärld som inte tar dem på allvar.

– Jag har läst vartenda ord. Jag blev förfärad och väldigt upprörd, säger Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Jurister, skådespelare, politiker och journalister – fyra yrkesgrupper av flera som startat egna hashtaggar för att dela vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp på jobbet.

Berättelserna som delats handlar om sexism och övergrepp – ibland grova sådana – och utspelar sig på arbetsplatser i hela Sverige. Men redan i skolåldern börjar trakasserierna, rapporterar Dagens Nyheter.

I uppropet #tystiklassen deltar 1 700 elever från grundskolan till gymnasiet, såväl som tidigare elever.

”Var livrädd, men läraren skrattade bara”

Vittnesmål finns om övergrepp och trakasserier från andra elever, såväl som skolpersonal.

”Killarna ville ha "pusskalas" och drog in mig på toaletten. Jag skrek på lärarna, men ingen kom. Jag berättade för en lärare när hon var tillbaka men hon skrattade bara. Jag tyckte det var pinsamt och var sedan livrädd att det skulle hända igen”

”Min datorkunskapslärare på gymnasiet gav mig högsta betyg för att han tyckte jag hade snygga bröst. Han sa det alltså rakt ut under betygssamtalet…”.

”När jag står vid mitt skåp och lägger in mina grejer så tar två av killarna tag i varsin arm på mig och drar in mig på en toalett precis i närheten. Tre av killarna hängde med in på toaletten, en stod utanför och höll vakt. Väl inne på toan så sliter de av min tröja och drar ner mina byxor. En av killarna håller fast mig med mina armar bakom ryggen medans de andra två börjar ta på mig och kyssa mig på halsen, brösten och magen. En av killarna kör upp sina fingrar i mig. Jag var helt förstelnad, blundade och försökte koppla ifrån på något jävla sätt, vågade varken säga eller göra någonting.”

“Träslöjdsläraren som varje gång jag ville ha hjälp ställde sig bakom mig och tryckte kuken mot min rumpa när jag stod tryckt mot arbetsbänken. Jag lärde mig rätt snabbt att inte be om hjälp.”

Exemplen är bara några av många vittnesmål som delas anonymt i uppropet. Då berättelserna kommer från barn, publiceras ingen namnlista.

Ministern: ”Känner igen från min egen skolgång”

– Jag har läst vartenda ord. Jag blev förfärad och väldigt upprörd, säger Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister.

– Jag känner igen det här från när jag själv gick i skolan, det är 40-50 år sedan, fortsätter hon.

Det hon syftar på är vuxenvärldens reaktioner på elevernas berättelser. Flera av personerna som delat med sig av händelser i #tystiklassen skriver om skolpersonal som skrattar bort, eller menar att ”pojkar är pojkar”.

– Jag är övertygad om att de flesta anställda inom skolan inte agerar så, men det är illa nog att vissa gör det. I Sverige har vi skolplikt och då måste skolan vara en trygg plats.

Utbildningsdepartementet har skickat en kallelse till aktörer inom skolväsendet för att ”presentera pågående insatser och diskutera vad mer som kan göras”.

– En åtgärd som jag tagit upp förr är att flytta ansvaret att utreda händelser i skolan till skolinspektionen och barn- och elevombudet. Det skulle kunna underlätta anmälan av övergrepp, säger Anna Ekström.

Är det något vittnesmål som berört dig extra starkt?

– De som handlade om små barn. Och det som handlade om en flicka i gymnasiet som utsattes för ett ofredande under sin praktik. I den situationen, som skolelev på en arbetsplats, är man oerhört utlämnad.

Vad vill du säga till de kvinnor och flickor som delat sina berättelser?

– Tack för att ni berättar. Jag och mina kollegor i regeringen ska göra vad vi kan för att era småsyskon ska slippa uppleva liknande saker. Och om det händer ska skolan inte släta över.

ANNONS