Kris i Demokratiska partiet – 88-årig veteran i sexskandal

avJoakim Magnå

NYHETER

Högt ansedde John Conyers, 88, är den nuvarande ledamot som suttit längst i den amerikanska kongressens representanthus.

Nu stormar det i det Demokratiska partiet efter att anklagelser om tafsande, sextjänster och älskarinnor läckt ut.

– Alla trovärdiga anklagelser om sexuella trakasserier måste utredas av etikutskottet, säger toppdemokraten Nancy Pelosi.

1 av 2 | Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
John Conyers ska ha förlikats med en kvinna som anklagade honom för sexuella trakasserier 2015.

Buzzfeed var först att rapportera om att John Conyers 2015 i hemlighet förlikats med en kvinna som anklagar honom för sexuella trakasserier.

Michiganpolitikern Conyers bekräftar uppgörelsen, men nekar till att ha antastat kvinnan.

”Jag förnekade uttryckligen och kraftigt de anklagelser som gjordes mot mig, och fortsätter att göra det”, säger han i ett uttalande, som Politico publicerar i sin helhet.

Enligt uttalandet löstes frågan genom en överenskommelse ”för att bespara alla inblandade från en svår och långvarig tvist”.

Den 88-årige afroamerikanske Koreaveteranen är den ledamot som i nuläget suttit längst tid i representanthuset. Han valdes in för första gången 1964. Dessutom är han i dag den högst uppsatte demokraten i representanthusets rättsutskott.

John Conyers starka ställning i partiet är ett potentiellt stort problem framöver.

Pelosi: Måste råda nolltolerans

Nancy Pelosi, Demokraternas gruppledare i representanthuset, betonar allvaret och att det måste råda nolltolerans mot sexuella trakasserier.

– Som kongressledamöter har vi alla ett ansvar för att upprätthålla representanthusets integritet och för att säkerställa en arbetsmiljö präglad av värdighet och respekt, med nolltolerans för trakasserier, diskriminering, mobbning eller smädelser, säger hon i ett uttalande.

– Som jag har sagt tidigare måste alla trovärdiga anklagelser om sexuella trakasserier undersökas av etikutskottet.

Under tisdagskvällen meddelade etikutskottet att en utredning av Conyers har inletts.

Kongressledamoten säger att han kommer att samarbeta fullt ut med utredningen.

Drygt 244 000 kronor

Kvinnan, som är en tidigare anställd på hans kontor, ska ha kommit med klagomålet 2014. Uppgörelsen året därpå uppges vara värd över 27 000 dollar, motsvarande drygt 244 000 kronor.

I de dokument Buzzfeed kommit över framgår att Conyers påstås ha gjort närmanden mot flera kvinnliga anställda.

Det handlar om förfrågningar om bland annat sexuella tjänster och tafsande. Han ska också ha använt offentliga medel för att transportera sina älskarinnor till sig, enligt dokumenten.

Kort efter avslöjandet trädde ytterligare en kvinna som jobbat för John Conyers fram för att vittna om trakasserier.

Hon anklagar Conyers för att 2016 ha masserat hennes axlar, kysst henne på pannan och försökt hålla hennes hand. Kvinnan ska ha lämnat in en stämning mot kongressledamoten men den drogs senare tillbaka.

Enligt en talesperson för ledamoten så ”la kvinnan frivilligt ner stämningen”.

Ryan: ”Extremt bekymrande”

Demokraten Jackie Speier, som jobbar för att reformera kongressens riktlinjer för hur trakasserier hanteras på arbetsplatsen, vill utreda om John Conyers även använt offentliga medel för att förlikas med kvinnan.

Talmannen, republikanen Paul Ryan, kallar i ett uttalande uppgifterna ”extremt bekymrande”, enligt Politico. Han säger att vissa nya rutiner när det gäller trakasserier på arbetet redan införts.

”Ytterligare förändringar av systemet är under ständigt övervägande”, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM