Därför lämnade Lotta Lotass Akademien

Av: 

TT

Lotta Lotass stol i Svenska Akademien står tom. Sedan september förra året har hon inte haft någon kontakt med Akademien.

– Många tyckte att jag inte förtjänade en stol, säger hon till Borås Tidning.

2009 valdes Lotta Lotass in i Svenska Akademien men sedan 2015 har författaren inte varit en del av Akademiens arbete. I Borås Tidning berättar hon nu varför.

– Det var väldigt många som blev mycket ledsna när jag valdes in i akademien. Många hade velat se en fortsättning av traditionen att ha en högt uppsatt jurist på stol 1 och många tyckte att jag inte förtjänade en stol i Akademien. Under de år jag var med fick jag med jämna mellanrum brev från människor som ville uttrycka sitt missnöje med mitt ledamotskap och hur jag var som person, säger hon.

Lotta Lotass uteblev ofta från det sociala livet kring Akademien, som middagar på Gyldene Freden och Nobelfesten, men tyckte att uppdraget som ledamot var spännande.

– Världen runt i kring var mig mycket främmande och jag förstod snart att jag inte hade den sociala bildningen som krävdes. Det blev till slut omöjligt, säger hon till tidningen.

Sist hon hade kontakt med Akademien var i september 2016 då hon träffade den ständiga sekreteraren Sara Danius för ett möte. Sedan dess har de inte hörts.

Den senaste veckan har Svenska Akademien hamnat i kris efter att en kulturprofil med nära band till Akademien anklagats för att ha antastat, våldtagit, trakasserat och hotat kvinnor. Lotta Lotass har anlitats till mannens verksamhet men kände inte till vad som pågick.

– Tack och lov ser jag inte bra ut och var väl därför ointressant för honom.

– Hade jag haft en aning om vad han ägnade sig åt hade jag aldrig tackat ja till framträdandet, säger hon till Borås Tidning.

Svenska Akademiens 18 ledamöter väljs in på livstid av Akademien själv.

Publisert: