Nazister tågar genom Stockholm

Ett tiotal personer från Svenska Motståndsrörelsen delade under lördagen ut flygblad och tågade genom centrala Stockholm.

Vid halv fyra uppstod tumult vid Södermalms torg efter att motdemonstanter sökt upp gruppen från SMR.

– De kastar saker på varandra och polisen kämpar för att hålla grupperna isär, säger Aftonbladets reporter på plats.

Svenska Motståndsrörelsen är den nazistiska organisation vars medlemmar i december förra året attackerade en antirasistisk demonstration i Kärrtorp.

Flera av medlemmarna åtalades och dömdes för attacken.

Delade ut flygblad

Under lördagen delade organisationen ut flygblad i centrala Stockholm.

Enligt polisen är flygbladsutdelningen inte att betrakta som en demonstration, och därför inte tillståndspliktig.

– Det stämmer att det är ett tiotal personer från SMR som delar ut flygblad runt Hötorget, sa Eva Nilsson på polisens kommunikationscentral till Aftonbladet strax före klockan 14.

En polispatrull fanns på plats för att se till att inget inträffade.

Efter flygbladstudelningen tågade gruppen längs Drottninggatan, förbi riksdagshuset och genom Gamla stan mot Södermalm dit även ytterligare polispatruller kallats.

Polisanmälan kommer göras

Det fick polisen att ändra uppfattning.

- Vi betraktar det nu som en demonstration, för vilken de skulle ha sökt tillstånd. Att dela ut flygblad går bra, men att i samlad tropp och med gem ensamt syfte gå så här är en allmän sammankomst, alltså en demonstration, och därför kommer vi att skriva en rapport om brott mot ordningslagen, säger Eva Nilsson.

Att polisen ska gå in och hindra den icke tillståndsgivna demonstrationen är dock inte aktuellt.

– Då ska det handla om svår oordning för att det ska bli aktuellt, säger Eva Nilsson.

Bråk

Vid halvfyratiden började de två grupperna, tolv SMR-anhängare och ett femtiotal motdemonstranter kasta föremål mot varandra.

Polisen grupperade sig mellan grupperna men enligt Aftonbladets Tina Remius på plats har polisen svårigheter att hålla grupperna i sär.

Strax efter klockan fyra hade stämningen lugnat ner sig avsevärt och SMR-anhängarna eskorterats av polisen till ett tåg på Södra station.

Samtidigt som de 10-15 nazisterna från Svenska Motståndsrörelsen tågade genom Stockholm demonstrerade runt 1500 människor mot rasim i Jönköping, skriver Jnytt.

Publisert: