”Dra in a-kassan om ungdomar inte flyttar”

NYHETER

Arbetsförmedlingens tf generaldirektör Clas Olsson har ett förslag för att lösa den höga ungdomsarbetslösheten i Skåne:

Dra in a-kassan för de som vägrar att flytta.

– Vi måste ställa krav på ungdomarna, säger Clas Olsson till Sydsvenskan.

Foto: Clas Olsson.

Sju av de tio svenska kommunerna med högst ungdomsarbetslöshet ligger i Skåne. Och Arbetsförmedlingens tf generaldirektör Clas Olsson har en rad förslag på lösningar för att få ungdomarna i arbete.

Han menar att det ”gäller att jobba med både morot och piska”.

– Det betyder att ungdomarna måste förstå att de kanske måste flytta. Det vi kan göra är att visa dem att jobben finns på andra orter. Men också använda piskan genom att dra in ersättningen från a-kassan om de inte flyttar, säger han till Sydsvenskan.

”Få dem inte att stanna”

Han menar att Arbetsförmedlingen måste ställa krav på enskilda individer för att på så sätt stimulera till sysselsättning. I de fall då ungdomar inte har rätt till a-kassa bör Arbetsförmedlingen hitta andra lösningar och erbjuda utbildning.
Men han menar också att de kommuner som har hög ungdomsarbetslöshet måste hjälpa till att få ungdomarna i arbete.

– Framförallt genom att inte försöka få ungdomarna att stanna på orten. Jag vet att avflyttningskommuner försöker göra allt för att få invånarna att stanna. Men jag menar att de inte borde göra det. Kommunerna tappar naturligtvis en del pengar om någon flyttar, men som jag ser det så tappar man inte så mycket skatteintäkter på just den här gruppen.

”Har haft otur”

Clas Olsson menar att det är otur att just Skåne har hög ungdomsarbetslöshet. Och en av de bidragande faktorn är att det är stora kullar med ungdomar som kommit ut på arbetsmarknaden. Han säger till Sydsvenskan att de höga arbetslöshetssiffrorna kommer att vända. Dels genom arbetet som flera kommuner gör i och med sitt arbete att locka till sig företag, skriver Sydsvenskan. Och enligt Clas Olsson finns det skillnader bland de skånska kommunerna:

– Malmö till exempel skiljer sig mycket från bruksorterna i Skåne. Här har man satsat och det har varit framgångsrikt. Men Malmö har haft otur. Samtidigt som man har gjort satsningar så har en stor inflyttning skett vilket har gjort att det blivit en hög arbetslöshet, trots att sysselsättningen faktiskt har ökat, säger han till Sydsvenskan.