Försvarsministern om nya FRA-avslöjanden

Av: Tina Remius

Publicerad:
Uppdaterad:

"Skulle det visa sig att det finns brister så ska de självklart åtgärdas"

Nya avslöjanden visar att FRA aktivt samarbetar med USA om att att hacka sig in i datorer.

– Jag förutsätter att FRA följer lagstiftningen, säger Karin Enström, försvarsminister.

I nya dokument som Uppdrag granskning fått tillgång till avslöjas att Svenska försvarets radioanstalt, FRA, hackat datorer åt USA. Detta ska ha skett genom det så kallade Quantum-systemet som gör det möjligt att att infektera datorer så att de sedan kan styras och avlyssnas av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA.

Manipulerat datatrafik

Enligt Uppdrag gransknings program ska FRA under våren 2013 i 100 fall manipulerat datatrafik och på så sätt hjälpt NSA att fånga upp och hacka den aktuella datorn. I fem av dessa fall ska datorn sedan framgångsrikt ha angripits av NSA:s Quantumservrar. Detta skulle, om uppgifterna stämmer, kunna innebära att FRA brutit mot svensk lagstiftning eftersom dataintrång och förberedelse till dataintrång är straffbart enligt svensk lag.

– Vi har tydlig lagstiftning om hur signalspaning kan ske. Jag förutsätter att FRA följer lagstiftningen, säger Karin Enström, försvarsminister.

Hängslen och livrem

Det har tidigare sagts att FRA:s verksamhet kontrolleras med både livrem och hängslen. Regeringen, Regeringskansliet, Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och/eller Rikskriminalpolisen är de som ger FRA dess uppdrag. Därefter ska Försvarsunderrättelsedomstolen ge FRA tillstånd att bedriva den begärda spaningen. Dessutom kontrolleras FRA av tillsynsmyndigheten Statens Inspektion av försvarsunderrättelseverksamhet, SIUN. Om det visar sig att de nya uppgifterna stämmer har det brustit på åtminstone ett håll.

– Skulle det visa sig att det finns brister så ska de självklart åtgärdas, säger Karin Enström.

Publicerad: