Kravallpolis på torget i Kiev

avErik Melin, Sofia Roström Andersson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8 | Foto: AP

Tusentals poliser omringade demonstranter på Självständighetstorget i Kiev i natt och flera greps.

I morse, svensk tid, rapporterade AFP:s utsände vittnar om brutala polisattacker med batonger och demonstranter som försvarar sig med käppar och påkar.

Nu har polisen dragit sig tillbaka.

Under natten omringades demonstranterna av kravallutrustade poliser som använde sina sköldar för att mota bort dem.

Vid klockan två på natten, svensk tid, började polisen skjuta tårgas mot demonstranterna, uppger Kyiv Post.

Flera demonstranter ska också ha gripits.

En flodvåg av twittermeddelanden om läget i Kiev berättar om hur polisen gav sig på tält och barrikader samt misshandlade demonstranter på olika håll på Självständighetstorget.

Försvarar sig med käppar

Enligt Interfax motiverades polisingripandet av många medborgares klagomål på att den fria rörligheten i centrum hindrades av demonstranterna. Det hänvisades också till trafiksäkerheten.

Vid åttatiden på onsdagsmorgonen, svensk tid, bröt sammansdrabbningar mellan polis och demonstranter ut.

AFP:s utsände vittnar om brutala polisattacker med batonger och demonstranter som försvarar sig med käppar och påkar. Folk som befinner sig inne i rådhuset använder iskallt vatten från brandsläckningsanläggningar som en slags vattenkanoner, vilket tvingade en del av poliserna att retirera in i sina polisbussar.

Ett par timmar senare drog sig polisen tillbaka från torget.

Polistillslaget i natt skedde samtidigt som toppdiplomater från EU och USA befinner sig i Kiev.

"Kommer inte förlåta det här"

Oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk uppmanade i ett tal på torget miljoner ukrainare att sluta upp vid protesterna och förutspådde president Viktor Janukovitjs fall.

– Vi kommer inte att förlåta det här. Här kommer att samlas miljoner (ukrainare) och hans regim kommer att kollapsa, sa Jatsenjuk, som tillhör samma parti som den fängslade före detta premiärministern Julia Tymosjenkos parti.

Azarov förnekar samtidigt att polis med våld skulle ha angripit fredliga demonstranter i Kiev. De insatser som väckt uppmärksamhet under natten handlar enligt Azarov om att säkra framkomligheten på stadens vägar.

– Inget våld kommer någonsin användas mot fredliga demonstranter, säger han i samband med ett regeringssammanträde på onsdagsmorgonen.

Protester mot presidenten

De internationella protesterna mot de ukrainska myndigheternas agerande fortsätter.

USA:s utrikesminister har i ett skarpt uttalande fördömt beslutet att gå in med polis och man uttrycker från USA:

”Avsky över att möta fredliga protester ... med kravallpolis, traktorer och batonger, i stället för respekt för demokratiska rättigheter och mänsklig värdighet”, skriver AP.

Under tisdagen besökte Catherine Ashton, EU:s utrikesminister, och USA:s vice utrikesminister, Victoria Nuland, Kiev för att försöka lugna ned stämningen mellan president Viktor Janukovytj och oppositionen.

Också Polen och Tyskland riktar kritik mot Ukraina.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt följde oroligheterna i Kiev under natten mot onsdagen.

”Vi följer händelserna i och kring Maidan just nu, med stor oro. Att kuva är fel väg framåt för Ukraina – det borde vara reformer”, skrev han på sitt twitter-konto.

Demonstrationerna har pågått i mer än tre veckor. Protesterna gäller Janukovytjs beslut att inte skriva under ett handelsavtal med EU, utan i stället närma sig Ryssland – vilket retat upp många i Ukraina.

Publicerad: