Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

FN-rapport: Han tvingade kvinna dränka sin bebis

Publicerad 2014-02-17

Brotten mot mänskliga rättigheter i Nordkorea är så allvarliga och systematiska att bevisen bör granskas av Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Det anser en FN-kommission som förhört vittnen under det senaste året.

Kommissionen la i dag fram sin rapport i Geneve.

Där framgår att Nordkorea gör sig skyldigt till omfattande tortyr, summariska avrättningar, tvångsaborter och våldtäkter. Regimen använder dessutom svält som vapen mot den egna befolkningen.

I den 372-sida rapporten återges några av de grymma vittnesmålen som närmare ett hundratal före detta nordkoreaner lämnat under både offentliga och slutna förhör i Tokyo, Seoul, Washington och London.

Framförallt handlar vittnesmålen om vad som pågår i Nordkoreas fångläger "kwanliso", som påminner om Gulaglägren i Sovjetunionen under Stalins tid. Här tros hundratusentals människor har dött genom åren genom svält, avrättningar och på andra sätt. Vid varje givet tillfälle tros mellan 80 000 och 120 000 människor sitta i dessa läger. De flesta i hemlighet.

Sprida skräck

Enligt kommissionens rapport informeras familjerna inte om sina anhöriga öde.

"Människor som anklagas för politiska brott bara försvinner. Själva det faktum att familjerna inget får veta är ett medvetet sätt att sprida skräck hos befolkningen", skriver rapportförfattarna.

I rapporten berättas bland annat om den gravida kvinnan som födde sitt barn i fångenskap och tvingades dränka det när barnet skrek.

Här berättas om kvinnor som under tvångsarbete blir påkomna med att försöka äta gräs eftersom matransonerna är helt otillräckliga. Vakterna tvingade de två kvinnorna att även äta jord och rötter. En av kvinnorna blir så sjuk att hon senare avlider.

FN-kommissionen anklagar Nordkorea för att använda fånglägren, svält och en total brist på medborgerliga friheter som ett sätt att bevara samhällssystemet.

– Detta handlar inte om enstaka överdrifter av staten. Det är en nödvändig del av ett politiskt system som lämnat de ideal på vilka man säger sig ha grundat staten. Allvaret och omfattningen av dessa övergrepp uppvisar en stat som inte har någon annan motsvarighet i världen.

Vägrar samarbeta

Kommissionen har letts av den pensionerade australiensiske domaren Michael Kirby. Till sin hjälp har han haft Sonja Biserko från Serbien och Marzuki Darusman från Indonesien.

De har upprepade gånger begärt att landets ledare ska svara på anklagelserna. Man har också bett att få besöka Nordkorea. Nordkorea har hela tiden vägra att samarbeta.

Kommissionen har skickat rapporten till Kim Jong-un tillsammans med ett brev där det framgår att han hotas av åtal i Haag.

Kommissionens rekommendation är att bevisningen bör lämnas över till Internationella brottmålsdomstolen, ICC, i Haag för eventuellt åtal.

Nordkorea tillbakavisar "kategoriskt och fullständigt" kritiken och ser den som ett led i en internationell komplott mot landet.