Mejla

Wolfgang Hansson

Avtalet Putin ville stoppa är påskrivet

NYHETER

BRYSSEL. Visserligen är det mest en symbolisk handling. Det är bara de politiska delarna av avtalet som skrivs på.

Men bilden när Ukrainas premiärminister signerar associationsavtalet med EU lär ändå uppröra Putin mycket mer än EU:s nya sanktioner.

I värsta fall till och med provocera.

Arsenij Jatsenyuk sitter bredvid EU-presidenten van Rompuy i EU-högkvarteret. Några medarbetare kommer fram med tjocka blå pärmar och lägger fram avtalet framför dem. Med nästan perfekt synkronisering skriver de på samtidigt.

– Detta är en historisk dag för mitt land, säger Jatsenyuk. Jag tror det visar sig vara en historisk dag även för Europa.

Det var det här avtalet med EU som Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitj vägrade skriva på vid ett toppmöte i Litauen i november. En handling som utlöste det som sedan blivit Ukrainakrisen.

Dagarna efter hans vägran strömmade tiotusentals ukrainare till Självständighetstorget i Kiev för att protestera att han bröt mot sitt vallöfte, att fixa ett avtal med EU.

Efter tre månaders demonstrationer flydde Janukovitj till Ryssland vilket utlöste den ryska invasionen av halvön Krim som på bara tre veckor införlivats med Ryssland. Något som utlöst ett ramaskri i Europa och USA.

I går la EU till ytterligare tolv namn på listan över personer i den ryska ledningen som beläggs med reseförbud till Europa och får sina tillgångar frusna.

– USA:s sanktioner riktar sig mot den högsta ledningen medan EU utgått mer från vilka som har ansvaret för den uppkomna situationen, säger statsminister Fredrik Reinfeldt som en förklaring till skillnaderna i USA:s och EU:s listor.

Gemensamt är att sanktionerna i praktiken är helt tandlösa och knappast får Putin att darra.

Då var dagens symboltunga signering i Bryssel något som höjde den ryske presidentens adrenalinnivå betydligt mer. Jatsenyuk skrev på delar av det avtal som hela striden handlar om. Ett avtal som knyter Ukraina närmare Europa och kan vara ett steg på vägen till EU-medlemskap.

Det var för att stoppa detta som Putin invaderade och annekterade Krim (bortsett från att han även ville skydda den ryska flottbasen på Krim).

Nu trotsar Ukrainas premiärminister och EU-ledarna öppet Vladimir Putin. EU-president van Rompuy var noga med att påpeka att detta bara var en början. Ambitionen är att underteckna de övriga delarna av avtalet senare i vår eller under sommaren, framförallt de ekonomiska.

– Vi har en gemensam vilja att gå vidare, sa Rompuy.

Därefter följde tv-kameran hur var och en av de 28 EU-ländernas ledare skrev på avtalet. Budskapet till Putin var tydligt. Hela Europa står bakom Ukraina. Trots den ryska aggressionen kommer de att driva på processen för att föra Ukraina djupare in i Europa.

Medan Putin kan skratta åt sanktionerna är det här ur hans synvinkel betydligt allvarligare. Det visar att hans vilda västern-metoder delvis misslyckats. Ska han stoppa Jatsenyuk och EU så måste han militärt invadera södra och östra Ukraina.

Teoretiskt skulle signeringen vara en handling som kan provocera honom till det. Men frågan är om han är beredd att betala priset.

För en sak lyckades de tämligen veliga EU-ledarna ena sig om i går.

Ifall Ryssland går in i Ukraina eller något annat grannland så blir det riktiga ekonomiska sanktioner. Då är det slut på de symboliska nålsticken. Då kommer den ryska ekonomin att skadas på riktigt.

Putin må ha vunnit de första ronderna i Ukrainakrisen i överlägsen stil men för den skull är det inte säkert att han till slut vinner matchen.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: