Svenske miljardärens partner med på Obamas svartlista

Publicerad 2014-03-20

Den svenske oljemiljardären och honorärkonsuln Torbjörn Törnqvists företagspartner Gennadij Timtjenko har svartlistats av Barack Obama.

USA hävdar att Timtjenkos verksamhet är direkt kopplad till Vladimir Putin.

Nu framkommer att Timtjenko sålde sina aktier i bolaget så sent som i går – enligt Financial Times köptes de av svensken.

Barack Obama införde i dag nya sanktioner mot flera av Vladimir Putins närmaste män. Detta som ett svar på Rysslands annektering av Krim. Med på listan finns den svenske mångmiljardären Torbjörn Törnqvists före detta företagspartner Gennadij Timtjenko. Tillsammans ägde Törnqvist och Timtjenko företagsgruppen Gunvor Group, en av världens största oljehandlare. Så sent som i går sålde Timtjenko alla sina aktier i bolaget till Törnqvist, skriver Financial Times.

Bolaget var förberett på att den ryske affärsmannen kunde involveras i sanktioner från USA.

I ett dagsfärskt dokument på sin hemsida, där de svartlistade politikerna och affärsmännen namnges, skriver det amerikanska finansdepartementet att Timtjenkos verksamhet i energisektorn "har haft direkta kopplingar till Putin".

"Putin har investeringar i Gunvor och kan ha tillgång till Gunvors tillgångar", skriver departementet.

"Blir en del i sanktionsspelet"

Enligt Rysslandsexperten Kristian Gerner kan sanktionerna mot Timtjenko få konsekvenser för Törnqvist.

– Det innebär att en svensk aktör blir en del i sanktionsspelet. De här sekundära åtgärderna leder till oavsedda konsekvenser, säger Kristian Gerner.

För ett par veckor sedan avslöjade Aftonbladet att organisationen Centrum mot korruption i Kiev kräver att EU fryser Törnqvists tillgångar. Organisationen pekar ut honom som en av de personer som gör Putins regim möjlig.

– Det finns en stor risk att ­företagsgruppen Gunvor kan användas som ett verktyg för pengatvätt för Putin och hans nära medarbetare, sa Daria Kaleniuk, som ­leder Centrum mot korruption i Kiev, till Aftonbladet.

UD vill inte kommentera

Torbjörn Törnqvist är inte bara oljemiljardär. Han jobbar även för svenska Utrikesdepartementet, som honorärkonsul i Genève. UD hälsar att man inte har några kommentarer på de nya uppgifterna om Törnqvists företagspartner.

– Jag kan inte ge någon ny information under kvällen. Jag ber dig att få återkomma under morgondagen, säger Maria Parent på UD:s pressjour.

Törnqvist och Timtjenko har ständigt nekat till anklagelserna om ett nära samröre med den ryske presidenten. I ett pressmeddelande på torsdagskvällen skriver bolaget:

"President Putin har inte och har aldrig haft någon ägardel eller liknande i Gunvor. Han har inga inkomster från Gunvor eller dess aktiviteter. Alla uppgifter om motsatsen är fullkomligt missuppfattade och helt inkorrekta", skriver företaget.

"Vad gäller listandet av herr Timtjenko, en av Gunvors aktieägare, så undersöker vi för närvarande vilka eventuella följder det kan få på vårt arbete", står det i uttalandet.

ANNONS