Nyheter

84-årige Allan hade 70 hemtjänstvårdare

Av: 

Leonard Goldberg

Allan med hustrun Inga-Maj Karlsson.

Allan med hustrun Inga-Maj Karlsson.

Foto: ROGER LUNDSTEN

NYHETER

Han känner inte igen dem som ska hjälpa honom.

På fem månader har 84-årige Allan Karlsson haft 70 hemtjänstvårdare.

– Det är en ny varenda dag, det känns väldigt olustigt, säger han.

Allan Karlsson är rullstolsburen, ser nästan ingenting och hör dåligt. Hans 88-åriga fru Inga-Maj Karlsson tar hand om honom under stora delar av dygnet. Men för att klara av vardagen får hon sedan i april hjälp av hemtjänsten varje morgon och kväll.

– Jag började att räkna vårdarna när Allan hade varit hemma ett par veckor, för att jag skulle komma ihåg namnen på de som kom, säger Inga-Maj Karlsson.

"Aldrig sett dem förut"

Lappen med namnen fylldes på för varje dag som gick. I dag, fem månader senare, har Allan Karlsson haft 70 hemtjänstvårdare.

– Det är en ny varenda dag, det känns väldigt olustigt. Man har aldrig sett dem förut,

vi är helt okända för varandra, säger Allan Karlsson.

Allan och Inga-Maj Karlsson beskriver situationen som ohållbar.

– Det är väldigt jobbigt, min fru måste återupprepa allt om mina behov varje gång vårdarna kommer, säger Allan Karlsson.

Paret har nu begärt att högst sex personer ska hjälpa Allan Karlsson regelbundet.

– Så här ska inte samhället fungera. Man lägger ner äldreboenden och säger att alla ska vårdas hemma, men då måste hemhjälpen fungera på rätt sätt, säger Inga–Maj Karlsson.

Lovar bättring

– De som är i beslutsställning måste komma ut på fältet. De måste komma med vårdgivarna ut och se hur det ser ut i verkligheten, säger Allan Karlsson.

June Karlsson, enhetschef för hemtjänsten i Norra Hisingen, har efter ett möte med paret lovat att Allan Karlsson ska bli knuten till ett team med ett visst antal vårdare.

– Vi har under en längre tid jobbat med det här problemet. Vi har kommit fram till att vi har haft för dålig planering och utifrån det så har vi nu upphandlat ett nytt planeringssystem som vi kommer att börja använda under hösten, säger June Karlsson till SVT Västnytt, som först rapporterade om Allan Karlssons situation.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert: