Nazistledare sitter i skolstyrelsen

NYHETER

En ledande nazist sitter i styrelsen för en kommunal skola i Mellansverige, rapporterar Expo.

Skolans rektor lägger sig däremot inte i vad styrelserepresentanter har för politisk uppfattning.

– Om min personal skulle ha ett fritidsintresse lägger jag mig inte i det, säger rektorn till Expo Idag.

Aktivisten är enligt Expo en veteran i Svenska motståndsrörelsen och ingår i dess ledning. Han har hållit tal och ideologiska föreläsningar för organisationens räkning.

I sin roll som styrelseledamot i den kommunala skolan i Mellansverige behandlar han bland annat frågor som rör skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Skolans rektor och ordförande i skolstyrelsen tycker däremot inte att hans engagemang är något problem.

— Om min personal skulle ha ett fritidsintresse lägger jag mig inte i det. Om man däremot tar in det politiska intresset till skolan och det bryter mot skollag och läroplan då skulle jag lägga mig i det, säger rektorn till Expo Idag.

"Vårt jobb bygger inte på politiska sympatier"

Rektorn säger vidare att det jobb skolan bedriver inte bygger på politiska sympatier utan på skollagen och läroplanen. På frågan om hur nazistens värdegrund rimmar med skolans värdegrund om allas lika värde svarar rektorn:

– Han är en representant som förälder och vi har en arbetsordning vi går efter och vi jobbar utifrån skollagen och läroplanen och följer den till punkt och pricka.

Svenska motståndsrörelsen är en en nynazistisk organisation som enligt Expo är en av de mest våldsbejakande grupperingar som finns i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM