Andrew surfade på stormens vågor

1 av 9
NYHETER

Alla höll sig inte inne när stormen Simone härjade i Europa.

Brittiske extremsurfaren Andrew Cotton, 34, såg sin chans att glida på de nästan 30 meter höga vågorna som bildades vid portugisiska kusten – och försöka slå världsrekord.

– Jag la mest tid på att försöka hålla mig på fötterna, säger han till Daily Mail.

Trots varningar och råd om att stanna inne när stormen Simone var på väg mot Europa i söndags kväll bestämde brittiske surfaren och tvåbarnspappan Andrew Cotton, 34, att det var utmärkt surfläge – och tog sig ut.

Tillsammans med bland annat den amerikanske surfpartnern Garrett McNamara tog han sig sedan an vågorna – som beräknades vara uppåt 30 meter höga när de närmade sig portugisiska stranden Praia do Norte, belägen vid fiskebyn Nazare.

Hjälper med jet-ski

Duon hjälpte varandra i de höga vågorna, skriver brittiska tidningen Daily Mail, genom att dra varandra med en jet-ski eftersom de höga vågorna gör det omöjligt att paddla med bara armarna.

Det har de även gjort tidigare på samma plats, bland annat när Garrett McNamara troligtvis bräckte sitt eget världsrekord genom att surfa på en nästan 30 meter hög våg i januari i år.

På en av bilderna syns Andrew Cotton när han tar sig an en 24 meter hög våg, vilket är precis över McNamaras senaste officiella världsrekord, som lyder 23.77 meter.

– Garrett hörde på radion att den tredje vågen skulle se bra ut så han sköt in mig i perfekt position. Det var riktigt skakigt, jag la mest tid på att försöka hålla mig på fötterna, du kan nästan inte åka snabbare, det är inte som vanlig surfing, säger Andrew Cotton till Daily Mail.

Kan ha nått ännu högre

Ytterligare en surfpartner, brasilianaren Carlos Burle, syns på en bild där han tros ha nått upp till McNamaras rekord med en våg som flera experter gissar är nästintill 30 meter hög.

Men för en av surfarna, brasilianska Maya Gabeira, gick det inte lika bra. En jättevåg knockade henne medvetslös och hon fick räddas ur vattnet av sina kollegor, som gav henne hjärt- och lungräddning på stranden tills hon vaknade upp. Hon fördes sedan till sjukhus där det upptäcktes att hon brutit vristen, men i övrigt ska hon vara vid gott mod, skriver Daily Mail.

Extremsurfarna har tänkt stanna vid portugisiska kusten under resten av veckan.

Men alla njuter inte av stormens framfart.

I norra Europa har minst tio människor mist livet sedan Simone drog fram. I södra Sverige förstördes i går flera hus och tågtrafiken stoppades under flera timmar. Sent i går kväll hade inga dödsfall eller allvarliga personskador rapporterats.