Hiphopartisten: ”Jag är allt du hatar”

1 av 2 | Foto: Rawa Farok Mohamed Ali och Mohammed Anwar Ryback bildar rap-duon Mohammed Ali
NYHETER

Den forne skolledaren Greger von Sivers kopplar ihop hiphopkultur med våldtäkter.

Rektorns fördomar fick hiphopartisten Mohammed Ryback att skriva ett öppet brev på Politism.se.

– Det är grova generaliseringar man fått höra sedan man var liten, säger han till Aftonbladet.

Greger von Sivers har numera avgått från Profilskolan och sålt skolan. Men i kvällens Uppdrag granskning uttalar han sig om vilken inriktning han hade velat se på skolans musiklinje.

”Inte rap och death metal och allt vad det heter, den där äckliga destruktiva musiken, den vill jag ju inte ha i skolan.”

von Sivers menar att skolan då hade fått problem och kopplar samman hiphop med våldtäkter och bilbränder.

”Allt du hatar”

Ett uttalande som fick hiphopartisten Mohammed Ryback att reagaera.

– Han har mycket fördomar om folk från förorten, det är kepsar bak och fram och det är grova generaliseringar man fått höra sedan man var liten, säger han till Aftonbladet.

I det öppna brevet skriver han ”Jag är allt som du hatar hos en elev. Jag är från förorten, jag är ickevit, har på mig keps, ibland bak och fram. Jag håller med hiphopmusik, eller negermusik som du gärna vill kalla det för.”

– Det jag tänker på är att om jag går i den skolan hade jag kanske inte blivit den jag blivit i dag. Mina drömmar om att bli artist började i 14-15-årsåldern, säger Mohammed Ryback.

”Strukturellt problem”

Vid sidan av artistkarriären jobbar han med ungdomar på fritidsgårdar i förorten. Och han säger att musiken är en viktig del för att hjälpa ungdomar att hålla sig borta från problem.

– Jag är beviset på att man kan lyckats med sitt liv om man håller på med allt det han påstår, det han kallar för negermusik, säger Muhammed Ryback.

Och han tycker att det är ett problem att personer i ledande positioner uttalar sig på liknande sätt som von Sivers.

– Det här är folk som ska vara förebilder för elever, bara det är hemskt. Om han har förutfattade meningar, vilka chanser har man då? Men problemet försvinner inte bara för att Greger von Sivers försvinner. Det är ett strukturellt problem som finns överallt, som när man ska söka bostad eller jobb. Han kommer bytas ut mot någon annan som tänker likadant, säger Mohammed Ryback.