Reinfeldt: "Nazismen smutsar ner Sverige"

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Nazister har attackerat 8:e mars-demonstranter med kniv och sprejat ned en skola med hakkors.

Många har undrat varför statsministern inte reagerat tidigare – men under eftermiddagen säger han:

– Förekomsten av nazism och rasism smutsar ner mycket av det som många tycker är bra med Sverige.

Fredrik Reinfeldt
Foto: NATANAEL JOHANSSON
Fredrik Reinfeldt

Under natten mot söndagen attackerades deltagare vid en 8:e mars-demonstration av nazister beväpnade med kniv vid Möllevångstorget i Malmö.

En man ligger på sjukhus med livshotande skador, en annan fick sin lunga punkterad och ytterligare två skadades.

Tre män har gripits misstänkta för misshandel och mordförsök. Nazistiska Svenskarnas parti medgav i går i ett pressmeddelande att deras medlemmar varit inblandade.

I morse möttes elever och personal vid Vasa Real, som har flera judiska klasser i Stockholm, av hakkors, "judeäckel" och andra nazisymboler sprejade på skolbyggnaden.

Reinfeldt: "Smutsar ner Sverige"

Fredrik Reinfeldt ger en skriftlig kommentar till Aftonbladet under eftermiddagen:

– Förekomsten av nazism och rasism smutsar ner mycket av det som många tycker är bra med Sverige. Sverige ska vara ett öppet och tolerant samhälle där alla känner sig välkomna och där alla har rätt att uttrycka sin åsikt, skriver han och fortsätter:

– Det är nu viktigt att de som har utövat våld ställs till svars. Vi måste markera tydligt mot alla som använder eller förespråkar hot, våld och hat som grund för politisk påverkan. Vi har alla ett ansvar för att inte föra in hatet i svensk politik.  Vi bör möta extremister med att i stället levandegöra demokratin och debatten och möta de samhällsproblem som finns med konkret politik.

Säpo inkallat

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) har nu kallat Säpo till utskottet för att klarlägga hur man ser på läget, eftersom man enligt Johansson "inte kan utesluta en svensk Breivik".

Fram till klockan 15.30 ifrågasatte många varför statsministern inte kommenterade händelsen.

Efter naziattacken mot demonstranter i Kärrtorp uttalade han att han tycker illa om "all våldsanvändning", och fick kritik för att inte tydligt nog ta ställning mot nazismen.

Under hashtagen #VarÄrReinfeldt? på Twitter, där många frågar sig varför Fredrik Reinfeldt inte sagt något efter Malmöattacken.

Många refererar till att statsministern, som är djurgårdare, i fjol satte in en presskonferens för att fördöma att Djurgårdens tränare meddelat att han avgick efter hot.

"Det är vansinne att Reinfeldt inte syns. Ska en behöva vara fotbollsdomare för att ha människovärde för statsministern?", twittrar en man.

"Rädslan inför att ta ställning är sjukt farlig. Att inte ta ställning är att stå på deras sida. Så: VarÄrReinfeldt?" skriver en kvinna från SSU.

Ohlsson: "Oacceptabelt"

EU-minister Birgitta Ohlsson var under måndagen ute bland skolungdomar i Göteborg och pratade högerextremism i Europa.

Till Aftonbladet säger hon om händelsen i Malmö:

– Jag är lika upprörd som alla andra. Det var en oerhört otäck nazistattack mot den här åttonde mars-demonstrationen. Det är oacceptabelt.

– Nazisterna vädrar morgonluft i flera länder. Det här är inte bara ett svenskt fenomen.

"Osmakliga politiska partier"

Vad säger du om att svenska nazister varit aktiva med ukrainska nazister under demonstrationerna i Kiev?

– Nazisterna har europeiska nätverk, de är allt bättre och mer välfinansierade än tidigare. Det är ett betydligt större hot än bara för ett par år sedan.Svoboda och högergrupperingarna i Ukraina är osmakliga politiska partier som är nationalistiska, rasistiska och i vissa fall även nazistiska.

Hur viktigt är det att ledande politiker att tar avstånd?
– För mig är det glasklart. Jag tar alltid ta tydligt avstånd när det sker olika former av extremistiskt våld, om det är så är politiskt eller religiöst.

Ohlsson tar upp att Sverige lett ett stort europeiskt projekt om vit makt, där man kartlagt högerextremismen och under våren kommer en större konferens om högerextremismen hållas i Stockholm.

Hon anser att EU "måste få mer muskler" i frågan.

"Högerextremism mer oroande"

Om kritiken mot att högerextremismen förminskas genom att jämföras med våld från vänster säger hon:

– Jag får personligen kritik för att jag pratar för mycket om högerextremism. När det gäller det politiskt organiserade hotet ser jag det högerextremistiska våldet som mycket mer oroande. Men jag vill också varna för att politiker inte öppnar ögonen för all form av extremism. Vi har många unga pojkar som åker till Syrien och kommer i kontakt med al Qaida. Det finns personer från den autonoma vänstermiljlön som utfört dåd i Mälardalen och mot Migrationsverket. Det är viktigt att ha vidgade vyer, för man vet inte hur morgondagens extremism ser ut.

Publicerad: