Nyheter

Aftonbladets avslöjande – en världsnyhet

Av: 

Leonard Goldberg

NYHETER

29-årige Delavar Seyedmohammaderza som reste med olycksflyget MH370 kan ha varit på väg till Sverige för att söka asyl.

Aftonbladets avslöjande har nu blivit en världsnyhet.

– När det flödar terroristanklagelser känns det skönt att kunna ge en mer human bild, säger Aftonbladets reporter Nivette Dawod.

Interpol släppte i dag namn och bild på de två passagerarna som reste med falska pass på passagerarplanet MH370. Båda personerna är från Iran och ska ha bokat resan genom en iransk affärsman kallad "Mr Ali".

Aftonbladet kunde tidigare i dag avslöja att en av dem, Delavar Seyedmohammaderza, 29, är aktuell i en utredning hos svensk polis. Enligt en släkting till 29-åringen var han på väg till Malmö för att söka asyl i Sverige.

Polisen trodde honom inte

Under dagen har internationella och svenska medier rapporterat om Aftonbladets avslöjande. Som så många andra nyheter började allt med att ett tips kom in till redaktionen.

– Min kollega John Granlund tog emot ett tips från en avlägsen släkting till Delavar Seyedmohammaderza, som sa att 29-åringen skulle vara med på flyget. Och eftersom han hade ganska unika uppgifter om resvägen långt innan andra medier förstod vi att de kunde stämma, säger Aftonbladets reporter Nivette Dawod.

Släktingen uppmanades att berätta om det han visste till polisen. Till en början blev han inte trodd, men efter upprepade samtal upprättade polisen en anmälan. Polisen kunde sedan bekräfta för Aftonbladet att en utredning satts igång. 

"Förstod att det kunde bli stort"

– Jag tog över det hela under måndagen, och kunde då stämma av uppgifter som bekräftade släktingens story, bland annat att 29-åringen varit kontakt med iranska människosmugglare. I går kväll hade vi tillräckligt material för att publicera.

Förstod ni att det kunde bli en världsnyhet?

– Vi förstod att det kunde bli väldigt stort. Alla undrar ju vad som har hänt med flyget. När det flödar terroristanklagelser känns det också skönt att kunna ge en mer human bild. Nu vet vi inte vad som hände på planet, men åtminstone i 29-åringens fall tycks det bara ha handlat om en människa som ville ha ett bättre liv.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: