Medierådgivare: ”Kungen – republikanernas bästa vän”

avIda Gustafsson, Kerstin Danielson

1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall
Kungen var pratsam när journalisterna ställde frågor om dotterns graviditet under sitt besök i Åtvidaberg i går. Han lovade bland annat att han ska byta blöjor på bebisen. ” Självklart kommer vi vara aktiva! Om! Jag ska stänga ner hela butiken och bara syssla med det hela tiden. Fast hon bor borta i New York, förstås, så jag kommer inte vara i Sverige på flera år, säkert. Så det blir nog bra”, sa han skämtsamt.

Nu växer listan med kungens fadäser.

Och i den senaste intervjun med Sveriges Radio och SVT levererade han oväntade svar om prinsessans Madeleines graviditet.

– Som det är i dag är kungen republikanernas bästa vän, säger medierådgivaren Paul Ronge till Aftonbladet.

I intervjun med SVT och Sveriges Radio svarade kungen med en sarkastisk underton på frågorna om prinsessan Madeleines graviditet. Och på Twitter undrar många vad det var som hände:

”Vad är detta? Vad är det med kungen? Är han less på hela skiten? ”, skriver Margaretha Simm, tidigare chef på Sveriges Radio, och länkar till intervjun.

”Kungen har tappat det.”, skriver Jonas Medin.

”Sverige har ingen statschef. Vi har ett vandrande skämt”, skriver Henrik Arnstad.

”Konstig inställning”

Hovet kallar det en kulturkollision. Bertil Ternert, hovets informationschef, säger:

– Det blev någon form av hysteri. En nyhetsvärdering hovet inte förstår, att det värderas så högt att prinsessan Madeleine meddelat att hon är havande.

En inställning som kritiseras av medierådgivaren Paul Ronge:

– Det är konstigt att han försvarar det med att journalisterna ställer fel frågor. Han borde veta att journalister ställer vilka frågor man vill och man kan låta bli att svara på dem. Man kan inte gå in och säga vilka frågor som ska få ställas, säger Paul Ronge.

Flera fadäser

När kungen höll tal på Gamla Torget i Åtvidaberg ville han först inte säga något om dotterns graviditet. Men bröt tystnaden när Sveriges Radio sträckte fram mikrofonen. Om chanserna att dottern med familj flyttar hem till Sverige:

– Hon kanske flyttar till Island istället, tror jag. Det är bättre där, sa kungen.

Kungen och drottningen åker på eriksgata och människor står i två-tre timmar och väntar på att få se dem. Sen dyker riksmedia upp och bryr sig inte om att det är 40 år sen Carl XVI Gustaf tog över efter sin farfar. De vill inget veta om stigar, positiv utveckling och utmaningar i Östergötland. Journalisterna ställer bara frågor om Madeleines graviditet.

”Tar inte uppdraget på allvar”

Medierådgivaren Paul Ronge menar att kungens uppträdande är ”flamsigt” och han inte verkar förstå att medierna är kungens enda sätt att nå ut tillfolket.

– Han tar inte en av de viktigaste uppgifterna i sitt uppdrag på allvar, att han via medier kommunicerar med allmänheten som betalar hans höga apanage, säger han.

Han menar att mediebemötandet har gjort kungen till ”republikanernas bästa vän”.

– Hade kungen avgått och Victoria trätt in i stället hade republikanerna fått det svårt, hon har en helt annan inställning till uppdraget, säger han.

Bör kungen medieträna?

– Han har gjort så mycket fadäser, så han får väl fortsätta att skämta och flamsa. Jag tror verkligen att det är sant: att det är svårt att lära en gammal hund att sitta, säger Paul Ronge.

”Torr humor”

Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson säger att kungen var ”väldigt, väldigt glad” när han mötte pressen i Åtvidaberg.

– Då kommer skämten. Han har en torr, underfundig humor som finns i resten av familjen också, säger hon.

Jenny Alexandersson säger att drottningen alltid svarar vänligt på alla frågor. Kungen har alltid gått sin egen väg.

– Jag tror att han hade fått bättre respons om han hade lyssnat på sina rådgivare, säger Jenny Alexandersson.