USA-krisen på 30 sekunder

avWolfgang Hansson

1 oktober stängde delar av den amerikanska statsapparaten. Skälet var att kongressen inte godkände nya pengar till staten. Republikanska partiet blockerade beslutet genom att kräva att Obamas sjukvårdsförsäkring stoppas eller fördröjs som ett villkor för att godkänna budgeten.

Detta trots att sjukförsäkringen redan antagits som lag av kongressen, fått ok av Högsta domstolen och att Obama däremellan vunnit ett val.

Stängningen innebär att de flesta federala myndigheter håller stängt. De anställda får lön först i efterhand. Nationalparker och många turistattraktioner är också stängda.

Republikanska partiet är splittrat. De mer moderata vill godkänna en budget utan villkor medan en mindre, hårt konservativ falang vägrar kompromissa. Även om alla opinionsmätningar visar att en majoritet av det amerikanska folket ger republikanerna skulden för krisen.

Krisen är bara den senaste i raden av alltmer oförsonliga bråk mellan republikaner och demokrater. Det amerikanska politiska systemet med maktdelning bygger på att politikerna samarbetar och kompromissar över partigränserna. När så inte sker upphör systemet att fungera.

Nästa datum att hålla koll på: 17 oktober säger USA:s finansdepartement att USA inte längre kan betala sina räkningar om inte kongressen dessförinnan höjer skuldtaket. I så fall påverkas inte bara USA utan hela världsekonomin. Börser världen över kommer att rasa. Precis som dollarn. Det kan bli lika illa som efter Lehman Brothers-konkursen 2008 eller värre.