Tatueringen som speglar samhället

Publicerad:
Uppdaterad:

"Carpe diem" i ryggslutet eller barnens namn i slingriga bokstäver på armen.

I vårt informationssamhälle tillskrivs orden en allt större betydelse och den dominerande tatueringstrenden just nu är text.

– Tidigare har hela samhället varit uppbyggt kring bilder. Men nu har vi gått över till att bilden inte är lika central i hur vi förmedlar information utan det är texten, säger tatueraren Caja Liljeklinga.

– Vi kan se det på hur vi kommunicerar med varandra genom sms, Twitter och Facebook. Det skrivna ordet ges företräde framför bilden.

Caja Liljeklinga har en bakgrund som konstvetare och etnolog och har studerat hur förskjutningen till ett mer textbaserat samhälle även har påverkat tatueringskonsten.

Men när kunder kommer till hennes studio i Göteborg brukar hon inte rekommendera att välja ett motiv med text.

– Texten har ju på sin höjd två betydelser, den uppenbara och en underliggande. Om du tar en bild så kan ju den ha hur många betydelser som helst.

Hon tror att text-tatueringar inom kort kan vara ute igen.

– Ge det några år till så ser vi på dem på samma sätt som vi tittar på 90-talets tribals (motiv inspirerade av stamfolkskonst).

– Det är inte nödvändigtvis något dåligt, de är en produkt av sin tid. Det är som med alla trender, de tappar efterfrågan och fokus.

TT

Publicerad: