Utförsäkring löser inte arbetslöshet

avIda Gustafsson

Publicerad:

I år kommer 3000 personer att utförsäkras – för andra gången.

Och enligt Försäkringskassans prognos kommer de som är arbetslösa sannolikt att skrivas in i sjukförsäkringen igen.

– Det är ju inte meningsfullt att gå varv efter varv i sjukförsäkringen, säger Peje Bengtsson, analytiker på Försäkringskassan till Dagens Nyheter.

I år kommer runt 11 000 personer att nå maxgränsen med sjukpenning - och utförsäkras från Försäkringskassan. Och runt 3000 av dem kommer att bli sjukskrivna igen, skriver Dagens Nyheter i sin papperstidning i dag.

”Dubbelt så många”

Detta på grund av att de saknar ett arbete att återvända till.

– Bland dem som återvänder till sjukförsäkringen är det många som saknar arbete. De arbetslösa är nästan dubbelt så många som de som har en anställning. Tittar vi även på kön är den vanligaste återvändaren en arbetslös kvinna i 50-årsålder, säger Peje Bengtsson, analytiker på Försäkringskassan till Dagens Nyheter.

Ska analyseras

Gruppen arbetslösa som försäkras ut kan efter en tre månadersperiod ha rätt till sjukpenning igen.

 I Försäkringskassans statistik finns det personer som har utförsäkrats två gånger och som har sjukpenning för en tredje gång.

– Det är för tidigt att säga hur många det är. Det kan handla om kortare sjukskrivningar, men sannolikheten för att de här personerna själva lämnar försäkringen på grund av att de blivit friska är liten, säger Peje Bengtsson till tidningen.

Försäkringskassan kommer nu att analysera gruppen arbetslösa som utförsäkras gång på gång.

Publicerad: