Nyheter

Regeringen vann om brytpunkt

Av: 

Josefin Westin

Matilda Rangborg

NYHETER

Regeringen vann kampen om höjd brytpunkt – med en enda röst.

För att Jonas Sjöstedt (V), Mikael Damberg (S) och Carina Hägg (S) saknades i kammaren.

S-ledamöterna kom inte i tid:

– Jag missade voteringen, det ska inte ske, säger Damberg till TT.

Riksdagen beslutade med bara en enda röst, 154 mot 153, oväntat nog att inte be regeringen att dra tillbaka förslaget om höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt.

Efteråt applåderade de borgerliga partierna resultatet medan oppositionen såg frågande ut.

En majoritet bestående av S, V, MP och SD hade nämligen föreslagit i finansutskottet att förlaget skulle kasseras.

– Jag var lite orolig att vi skulle förlora i dag. Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och alla de andra partierna hade gått ihop för att stoppa en del av budgeten. Istället vann vi, säger Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra.

Damberg kom försent

Alliansen vann eftersom toppolitikerna, partiledaren Jonas Sjöstedt (V), gruppledaren Mikael Damberg (S) och riksdagsledamoten Carina Hägg (S) saknades i kammaren.

Enligt TT var Damberg och Hägg på ett internationellt S-seminarium i riksdagens andrakammarsal och kom inte till voteringen i tid.

– Jag missade voteringen, det ska inte ske, säger Damberg till TT.

Damberg har avböjt att kommentera sin frånvaro i riksdagen till andra medier än till TT. Aftonbladet hänvisas i stället till Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i finansutskottet.

– Det var en oväntad utgång med tanke på debatten och var partierna står. Det klart vi hade väntat att vi skulle vinna. Det är olyckligt, säger han.

Trots att riksdagen har fasta voteringstider missade alltså partikamraterna omröstningen.

– Det är samma tider. Det bör man naturligtvis veta.

Det råder även förvirring inom Alliansen om vinsten.

– Först hoppades jag att det var våra argument i debatten i går som hade fått oppositionen att ändra sig men sedan förstod jag att det var flera från oppositionen som var borta, säger Anna Kinberg Batra.

Kan ha glömt anmäla

De tre ledamöterna Hägg, Damberg och Sjöstedt var frånvarande utan att de har meddelat att de skulle vara det. Om de hade anmält sin frånvaro skulle de borgerliga partierna ha kvittat ut tre ledamöter.

Enligt Vänsterpartiet har det skett ett misstag inom partigruppen.

– Jonas fick besked om att han var utkvittad. Annars hade han naturligtvis varit där. Det har uppstått ett administrativt missförstånd inom partiet angående kvittningen, säger José Gutiérrez, Sjöstedts pressekreterare.

Reaktionerna låter inte vänta på sig.

– Tragikomiskt att det ska vara partiledaren för de som viftat allra mest, Jonas Sjöstedt, och den som lyft handen och sagt att detta är allvarligt, Mikael Damberg, som är frånvarande men inte utkvittade. Det var en oväntad utgång, säger Anders Andersson (KD), vice gruppledare och ledamot i socialutskottet.

Avgörs i november

Vänsterpartiet ska nu se över sina rutiner.

– Det är en fråga för grupp- och partiledningen att ta tag i, säger José Gutiérrez.

Partiet tar dock tabben med ro.

Än är nämligen inte det sista sagt i skattebråket – Oppositionen kan även stoppa förslaget i slutet av november, då budgetramarna ska spikas i riksdagen.

Om förslaget går igenom vid årsskiftet ger sänkningen av den statliga skatten dem som tjänar över 37 000 kronor i månaden en skattesänkning på 250 kronor.

Socialdemokraterna understryker att partiet inte har ändrat uppfattning och att det ska titta närmare på hur frågan ska tas vidare.

– Vi tror att även om vi hade vunnit hade regeringen struntat i riksdagens uppmaning. Det har både Reinfeldt och Borg sagt. Nu behöver vi fundera om vi ska ta initiativ senare i processen för att stoppa genomförandet av förslaget, säger  Fredrik Olovsson (S).

Aftonbladet har sökt S-ledaren Stefan Löfven, partisekreterare Carin Jämtin och Mikael Damberg för en kommentar men samtliga har avböjt att kommentera.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter