Nu har Floridaresenärerna kommit hem

Publicerad 2013-12-24

Maria Lezis

Kvart över tio i förmidddags landade äntligen Norwegianplanet från Fort Lauderdale i Florida.

Då hade resenärerna varit på väg sedan i lördags kväll, lokal tid.

– Det är sjukt allt som har hänt, säger Maria Lezis till Aftonbladet.

Efter att ha väntat i flera dygn landade planet med de 238 resenärerna i förmiddags på Arlanda. 

En av dem är Maria Lezis som varit i Florida med sin sambo och deras 4-årige son.

– Det är jätteskönt att vara hemma, men vi missar ju julen. Jag har inte sovit på 30 timmar och har liksom ont i hjärtat, säger hon till Aftonbladet.

”Förvirrade besked”

Det var i lördags kväll som Norwegianplanet med omkring 238 svenskar skulle avgå från Fort Lauderdale till Arlanda.

Först ställdes flighten in, sedan var flygpersonalen inte där, sen gick en antenn gick sönder i planet.

Och inte heller den nya antennen fungerade.

Samtidigt fick resenärerna fått 1000 norska kronor i ersättning för att checka in på hotell.

Men ingen information om när planet skulle kunna lyfta.

– Det har varit så förvirrade besked, de sa olika saker allihop. Och så bad de oss att gå in på hemsidan och titta, men där var det ingenting uppdaterat. Och vi ringde kundtjänst i Sverige och USA, säger Maria Lezis.

Hon berättar att hon inte vågat sova på grund av alla oklara besked. Under tiden de väntat blev Maria Lezis bekant med en kvinna som arbetade på flygplatsen. Och det blev i stället hon som kom med information om när planet skulle lyfta. När flygbolaget sa 02.00 på natten berättade kvinnan på flygplatsen en helt annan tid.

– Hon ringde mig och sa åk inte ut, ert plan går 09.00. Sen ringde hon igen och berättade ny tid, och då fick vi samtidigt ett sms från flygbolaget där det stod 15.30.

De åkte till flygplatsen och tvingades stå i en två timmar lång kör för att checka in.

Fick ingen mat

Men när allt såg ut att ha löst sig och de satt på planet kom nästa bakslag: Det fanns ingen mat ombord.

– De sa att maten som var från i går hade lämnats kvar. När planet stod hade den tinat och den luktade jätteilla. De kunde ha löst det, men de verkade inte ha någon kapacitet att lösa allt det här, säger Maria Lezis.

Men efter att ha suttit på planet i över 1,5 timme beslöt de att de skulle åka ändå, utan mat. Vid starten fick de varsin tonfiskmacka.

Maria Lezis som har rest och varit nöjd med Norwegian tidigare är mycket besviken på att bolaget inte haft några besked att ge i kontakten med resenärerna.

– Jag tycker att det är grisigt. Och sen ska allt ligga på oss att ta upp det här med klagomål och kompensation. De har inte hört av sig för fem öre, säger hon. 

I ett mejl till Aftonbladet skriver Norwegians kommunikationsrådgivare Astrid Mannion att flygbolaget följer EU:s regelverk i fråga om ersättning till drabbade resenärer.

– Vi beklagar att passagerarna är besvikna över för lite information. Vi försöker att hålla passagerarna informerade och ta hand om dem på bästa möjliga sätt, men om någon känner att de inte har fått tillräckligt med information så ska vi titta närmare på hur det skulle kunna ha gjorts på ett bättre sätt, skriver hon i mejlet.