Kungens hint om framtiden

NYHETER

"Kommer inte ta av sig ryggsäcken".

Foto: ”Det är fortfarande i Sverige för tiden. Jobba vidare. Framåt, framåt, framåt hela tiden”, säger Kung Carl XVI Gustaf.

Som traditionen bjuder visar SVT sin årskrönika om kungafamiljen på årets första dag.

I årets program antyder Kungen sin vilja att bli kvar vid makten.

– Jag kommer inte att ta av mig ryggsäcken än, säger Kung Carl XVI Gustaf.

På årets första dag visar SVT sin årskrönika med kungafamiljen. Programmet visar ett händelserikt år med flera jubilarer. Prins Daniel firade 40 år samtidigt som Kungen firade sina 40 år vid tronen. Dessutom fyllde drottning Silvia 70 år och prinsessan Madeleine äktade sin Christopher O'Neill. Men i programmet antyder även Kungen att han inte är redo att lämna över tronen till kronprinsessan Victoria. På frågan om vilka mål och önskningar som kungen har kvar som statschef svarar han att han fortfarande är vansinnigt nyfiken på allt som händer.

– Det är fortfarande i Sverige för tiden. Jobba vidare. Framåt, framåt, framåt hela tiden. Jag kommer inte att ta av mig ryggsäcken än, säger Kung Carl XVI Gustaf.

Folket vill ha Victoria

Ett besked som går stick i stäv med majoriteten av den svenska folkviljan. I en Sifoundersökning som gjordes för nästan ett år sedan svarade 60 procent av svenskarna att de ville att kungen skulle lämna över tronen till Victoria. 17 procent ville att detta skulle ske så snart som möjligt och i programmet hörs en röst som säger precis detta.

– Vår konung är lite äldre än vad jag är så jag tycker han skulle ta pension, ärligt talat. Och överlåta åt sin kära dotter att ta över det här, säger en av de intervjuade.

I övrigt beskriver Året med kungafamiljen mycket av hur livet gestaltar sig i stort. Ett litet barn, ett bröllop en operation och en begravning. Med skillnaden att allt sker i en kunglig glans. Mest skiner prinsessan Estelle som med sin lilla rosett i håret nog får de flesta hjärtan att smälta.

Programmet sänds onsdagen den 1 januari i SVT1 klockan 20:00.