Polisen: Han attackerade oss

45-årig man skjuten på flyktingförläggning efter bråk

En utländsk man i 45-årsåldern sköts ihjäl av polis på en flyktingförläggning i Geijersholm under tisdagskvällen.

Enligt polisen uppträdde han hotfullt och attackerade en polisman med kniv.

Enligt uppgift till Aftonbladet bodde mannen på flyktingförläggningen.

Strax innan klockan 20.30 på tisdagskvällen kallades polisen till flyktingförläggningen i Geijersholm i Värmland med anledning av att en man uppträdde hotfullt. Mannen skulle enligt larmet också ha varit kraftigt berusad.

– Vi fick ett samtal från flyktingförläggningen om att en man bråkade och skulle vara kraftigt berusad. När patrullen kom till platsen är det en man beväpnad med en kniv som bankar på en dörr, säger polisens pressinformatör Tommy Lindh.

– När patrullen ger sig till känna vänder sig mannen om och angriper den närmaste polismannen med kniven. Polisen avfyrar då ett skott utan verkan men mannen fortsätter sitt angrepp. Då avlossar polismannen ytterligare ett skott, den här gången med verkan, fortsätter Tommy Lindh.

Vill inte säga var han sköts

Enligt polisens händelserapport skedde skottlossningen klockan 21.07 på tisdagskvällen. Tjugo minuter senare rapporterade patrullen på plats att den skjutna mannen, som var i 45-årsåldern, hade dött av sina skador. Polisen som attackerades av mannen klarade sig utan skador.

Vet du var mannen sköts någonstans?

– Ja, det vet jag men det vill jag inte gå in på. Det tillhör den utredning som följer på en sådan här händelse, säger Tommy Lindh.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera personer som bor i närheten av flyktingförläggningen. Polisens två skott hördes hundratals meter.

– Vi satt och tittade på tv vid halv nio-tiden när jag hörde två skott, klart och tydligt. När jag gick ut och tittade såg jag tre ambulanser och sex-sju polisbilar. Det är mycket för att vara lilla Hagfors, säger grannen som vill vara anonym.

Motades bort av polis

När han kom fram till flyktingförläggningen såg han att området var avspärrat. Han blev snabbt bortmotad av polis på plats.

– Det låg en person på marken som de la en filt över. Sen lyfte de snabbt in personen i en bil, säger grannen.

En annan boende i området hörde också skotten.

– Jag tittade på tv när jag hörde två snabba smällar, sen har jag hört av andra att det låg en person på marken som de bar in i en ambulans, säger han.

– Så sent som i går sa jag till en kompis att det är jättelugnt här, så det är olustigt att det händer sådant här.

Bodde på förläggningen

Sent på tisdagskvällen kunde polisen bekräfta att mannen inte var svensk medborgare.

Enligt uppgift till Aftonbladet bodde han på flyktingförläggningen.

Varken polisen eller Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson har dock kunnat uppge huruvida mannen bodde på flyktingförläggningen där 38 asylsökande bor.

– Det har inte blivit klarlagt än huruvida personen är asylsökande eller om han har någon anknytning till någon annan på boendet, sa Fredrik Bengtsson sent i natt.

Dödsskjutningen är anmäld och kommer att utredas av Riksenheten för polismål.

Publisert: