Nyheter

Grisarna som åker husvagn

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Svinkul uppfinning av bonde

Med hjälp av solceller rullar huset sakta över fältet. Grisarnas egen lyxbostad erbjuder soldäck, fri  tillgång på mat och jord att böka i. Bonden Magnus Nyman, 51, har uppfunnit en husvagn för grisar.

– Det märks att de gillar det. Grisarna blir ivriga när jag startar motorn, säger Magnus Nyman.

På Källunda gård utanför Sösdala har bonden Magnus Nyman uppfunnit en husvagn för grisar. Det är ett slags mobilt grishus med en tillhörande hage. Det innebär att grisarna regelbundet får nytt gräs och ny jord att böka i.

Och det märks att grisarna tycker det är svinkul.

– Så fort de får syn på mig blir de väldigt ivriga för de vet att vagnen kommer flytta sig. Och när huset har rullat över på ny mark kastar de sig över jorden, säger Magnus Nyman.

”De blir eld och lågor”

Han startar motorn med ett knapptryck och vagnen rullar sakta iväg några meter. Grisarna tar det med ro och följer lugnt med när hage och vagn flyttar sig. När nytt gräs dyker upp under klövarna blir grisarna som eld och lågor och börjar böka. Några trycker ned trynet så djupt i jorden att halva ansiktet försvinner.

– Det här gör den ekologiska produktionen både enklare och billigare. Eftersom grisarna gillar att beta gräs och äta rötter får de i sig 25 procent av den näring de behöver i hagen. Och när de är färdiga så är marken gödslad, säger Magnus Nyman.

20 år gammal idé

Grishusvagnen eller MOP, Mobile organic piggery, som han döpt uppfinningen till gör djurhållningen enklare eftersom bonden inte behöver mocka. För grisarna är det rena rama hotellet. Förutom gräs att äta finns det en foderautomat i huset som serverar frukost, lunch, middag och kvällsmat. Grisarna kan välja om de vill ta sig en tupplur inne i huset eller varför inte ett uppfriskande jordbad i hagen.

Idén till uppfinningen fick Magnus Nyman för 20 år sedan. Då hade han precis börjat med ekologisk uppfödning och hade byggt ett hus till sina första djur. Eftersom han regelbundet ville ge grisarna nytt gräs var det ett tidskrävande jobb att flytta runt huset. Lösningen blev att låta huset sitta kvar på traktorn och sätta hjul på staketet.

Drivs med solenergi

Nu behövs inte traktorn längre. Grisarnas husvagn drivs med ett solcellsbatteri. När batteriet är fulladdat kan huset flyttas cirka nio meter. Tanken är att det i framtiden ska kunna skötas med en app. Genom den ska bonden enkelt kunna köra huset och servera mat. Appen kommer inte ersätta den dagliga tillsynen, försäkrar Magnus Nyman. Bonden måste ändå gå ut till djuren varje dag för att se så att de mår bra. Och Magnus Nyman menar att husvagnen är ett lyft för grisarna.

– Grisarna tycker att det är grymt bra. De får ju utlopp för sin naturliga instinkt att böka. Man blir glad bara man ser dem.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: