Fick nervskada – men inga pengar

avBjörn Barr

Publicerad:
Uppdaterad:
Rebecca Hagelborg fick en nervskada efter en operation - men får ingen ersättning.
Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Rebecca Hagelborg fick en nervskada efter en operation - men får ingen ersättning.

Rebecca Hagelborg, 29, fick en nervskada efter en operation.

Men försäkringsbolaget vägrar att betala ut ersättning.

– De sa att om jag däremot ramlat först och sen opererats hade jag fått pengar, säger Rebecca Hagelborg.

I mars 2008 opererades Rebecca Hagelborg från Sollentuna för misstänkt endometrios. Operationen, som gjordes med titthålskirurgi, var ett rent rutiningrepp.

Men något gick snett.

– Jag kände på en gång när jag vaknade upp att något var fel. Det var en annan sorts värk, säger Rebecca Hagelborg.

Fick en nervskada

Månaderna som följde blev smärtan bara värre och värre. Rebecca vårdades både på sjukhus och hemma av sina föräldrar men till slut blev smärtan så svår att hon åkte in akut. Då konstaterades det att en av hennes nerver hade skadats vid operationen.

– Jag har ständig värk och den triggas av allt som använder bukmuskulaturen. Det är så illa att jag har färdtjänst och går med käpp, säger Rebecca Hagelborg.

Sa nej till ersättning

Men när hon anmälde skadan till IF för att få ut pengar på sin olycksfallsförsäkring fick hon nej direkt. I ett brev hade bolaget strukit under den finstilta klausulen som de menade frikände dem från ansvar:

"Med olycksfallsskada avses inte (…) skada som uppkommit genom användning av medicinska preparat eller genom ingrepp, behandling eller undersökning som inte föranletts av ett olycksfall som omfattas av denna försäkring."

Skulle ha ramlat istället

När Rebecca ringde upp försäkringsbolaget fick hon en mer utförlig förklaring till hur de resonerade.

– När jag ifrågasatte deras beslut sa de till mig att nervskadan inte var föranledd av ett olycksfall. Hade jag däremot ramlat på gatan först, opererats och sen fått en nervskada, då hade jag fått ersättning, säger Rebecca Hagelborg.

Bollades runt

IF hänvisade henne istället till Patientförsäkringen då skadan uppstått på operationsbordet. Men Patientförsäkringens utredning slog fast att nervskadan inte beror på felbehandling utan är att betrakta som en komplikation.

Så därför får Rebecca Hagelborg inga pengar från IF.

– Ett försäkringssystem ska väl gå ut på att den försäkrade ska känna sig försäkrad. De här kryphålen som finns måste bli tydligare, säger hon.

Publicerad: