Fotoförbud under luciafirande

avErik Melin

Föräldrar i Luleå får inte fotografera sina barn i luciatåg.

Rädsla för spridning på nätet ligger bakom.

Det finns också barn med skyddad identitet som man vill skydda.

Luleå kommun vill förbjuda föräldrar att ta foton av sina barn under luciafirandet, skriver tidningen Metro.

Beslutet man tagit är mer än vädjan till föräldrarna om att inte ta foton på barnen, eftersom man ville skydda deras integritet samt värna om de barn med skyddad identitet.

Om någon förälder skulle strunta i bestämmelsen blir det alltså ingen påföljd.

Inte reglerat uppifrån

På en skola i Luleå har man löst problemet genom att personalen tar bilder på tåget. Föräldrarna får sedan ta del av bildmaterialet, men bara av fotona på sina egna barn.

Hur skolor väljer att arrangera sina lucia- och julfiranden är inget som Skolverket lägger sig i.

– Det är en vanlig missuppfattning att sådana här saker skulle vara reglerade i skollagen, det finns inget som säger att man inte får vara utklädd till tomte eller ”Star Wars”-gubbe, säger Per Andersson, press-sekreterare på Skolverket, till Metro.

Han menar också att det är upp till varje enskild skola att själva bestämma över hur man vill ha sina firanden.

Inga anmälningar

Om en elev känner sig kränkt eller om någon anser att skolan bryter mot skollagen kan man vända sig till Skolinspektionen.

På myndigheten har man enligt deras rättsenhet inte fått in några anmälningar som berör traditionella firanden specifikt.

– Inte som jag känner till, jag tror att man löser det ute på skolorna. [...] Och att förbjuda fotografering har ju inget att göra med själva luciafirandet, säger Sofia Wirlee, jurist på Skolinspektionens rättsenhet, till Metro.