”En förföljelse som saknar motstycke”

avLisa Röstlund

Sparkade rektorn undrar om Skolinspektionen "lever som de lär"

Foto: INGVAR KARMHED / SVD
Staffan Hörnberg, fram tills nyligen rektor på Lundsberg.

Den sparkade rektorn Staffan Hörnberg skriver ett öppet brev till Lundsbergseleverna på Facebook.

Där kritiserar han Skolinspektionen skarpt:

– Jag ställer mig frågande till vilket värdegrundsperspektiv som styr SI:s eget agerande. Lever de som de lär?

Det öppna brevet lade Staffan Hörnberg ut via sin mobil vid 4.30 i morse.

"Stå rakryggade"

Han uppger att han haft en intensiv dag efter allt som hänt, tackar elever, föräldrar, personal och tidigare elever som stöttat och uppmanar: "Lundsbergare stå rakryggade ni har min beundran".

Hörnberg är upprörd över uppgiften om att han ska ha godkänt en nollning som kallats "ubåten", och menar att det handlar om förtal. "Alla former av nollning är förbjudna på Lundsberg".

"Vi har utsatts för en förföljelse som saknar motstycke. Det bör betonas att skolan har tagit den kritik som har framförts på största allvar och jag anser att vi har gjort en heroisk insats för att tillrättalägga alla de brister som har påtalats", skriver han.

"Kollektiv bestraffning"

Han anser att den senaste misshandeln med strykjärn hanterats väl av personalen.

"Att efter denna incident fatta beslut om att stänga skolan och att kollektivt bestraffa 170 elever är respektlöst" skriver han och riktar skarp kritik mot Skolinspektionen som i går beslutade belägga Lundsberg med tillfälligt verksamhetsförbud, tills vidare och minst ett halvår:

"Jag ställer mig frågande till vilket värdegrundsperspektiv som styr SI:s eget agerande. Lever de som de lär?".

Över hundra personer har "gillat" inlägget och mängder av elever och föräldrar ger Hörnberg sitt stöd i kommentarer.

Inspektionens svar: Uppgifterna går isär

Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler svarar Aftonbladet via mejl:

Vi har tagit del av vad före detta rektor skriver på sin facebooksida. Uppgifterna om hans roll går isär.

Så sent som i våras avslutade Skolinspektionen en lång serie inspektioner på Lundsberg. Vi trodde då att ledningen skulle klara att också omsätta åtgärderna mot kränkningar i praktiskt verklighet. När så höstterminen startar med ett fall av svår misshandel med ett hett strykjärn är det en tydlig signal till oss att ledningen har misslyckats, något som jag hör att Lundsbergs egen styrelse nu själva konstaterat.

Staffan Hörnlund undrar om vi lever som vi lär. Utgångspunkten är att vårt beslut skulle vara kränkande för föräldrar och elever. Vi har stor förståelse för att elever och föräldrar hamnar i en mycket besvärlig situation när en skola måste upphöra med sin verksamhet. Också att man kan uppleva det som kränkande. Skyddsbehovet för de elever som riskerar att bli utsatta för nya kränkningar har dock vägt över i detta beslut.

På torsdagförmiddagen anmäldes Skolinspektionen till JO, av förälder till en av eleverna på Lundsberg, uppger Expressen.

"Detta är ett rättsosäkert beslut som inte hör hemma i en rättsstat som Sverige, ett beslut som per definition kan klassas som ett rättsövergrepp," skriver hon i anmälan, enligt Expressen.