En av fem nätvalpar dör efter ett halvår

Brittiska kennelklubben slår larm om handeln med valpar på nätet. Deras undersökning visar att var femte hund som köpts på nätet inte hinner bli äldre än sex månader gammal, skriver Metro.

Enligt undersökningen dör 17 procent av nätvalparna inom ett halvår.

Chocksiffran får stöd av försäkringsbolaget If som känner igen bilden av hälsoproblem hos hundar som säljs på nätet.

– Det är ett jättestort problem och det förekommer mer eller mindre kriminella personer som jobbar med hunduppfödning och smuggling, säger Daniel Claesson på If till Metro.

Fler köper hund på nätet

Svenska kennelklubben (SKK) har inte nåtts av uppgifterna från den brittiska kennelklubben. Men deras presstalesman bekräftar att fler köper hund över nätet i dag.

– Man köper hund utan att ta reda på någonting och det är dessvärre väldigt konstigt. Du ska ha din hund i tio–tolv år framåt och då är det viktigt att man gör rätt inköp, säger Hans Rosenberg, presstalesman på SKK, till nyhetsbyrån TT.

Varför gör folk ändå "fel" inköp?

– Man köper med hjärtat och ögonen, i stället för att köpa med hjärnan. Man tycker någonting är sött eller man tycker synd om någonting.

Man måste inte helt avstå från nätet anser Hans Rosenberg, men det är viktigt att vara kritisk. SKK:s råd är att alltid köpa en hund som är registrerad i klubben.

– Då köper du hos en organiserad uppfödare och i det läget gäller automatiskt konsumentköplagen. Ta reda på saker innan – man köper inte en hund för stunden, man köper en hund för livet.

Publisert: